Υπάρχει και μια φορά που τα «Μέτρα Λιτότητος» πέτυχαν τον σκοπό τους

Υπάρχει και μια φορά που τα «Μέτρα Λιτότητος» πέτυχαν τον σκοπό τους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφυώς, η απονομή ενός ελληνοβρετανικού λογοτεχνικού βραβείου έγινε στο σαλόνι της πρεσβευτικής κατοικίας επί της οδού Λουκιανού, με φόντο τον υπέροχο πίνακα του Τόμας Φίλιπς, με τον ρωμαλέο Λόρδο Βύρωνα. Ο ήρωας, ναι μεν, κρατά ένα σπαθί σε περίτεχνη θήκη, αλλά τα λεπτά του δάχτυλα προδίδουν την πετριά του ποιητή. Εξίσου ευφυώς, η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ υπογράμμισε αυτόν τον συμβολισμό προτού συγχαρεί την Κάρεν βαν Ντάικ, την καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Columbia, στην Εδρα «Κίμων Δούκας», για τη δίγλωσση ανθολογία «Μέτρα Λιτότητος».

Το πόνημα αυτό έκανε αίσθηση διεθνώς με την ολοκληρωμένη παρουσίαση των νέων ποιητών της πατρίδας μας, σαν μια ρηξικέλευθη λογοτεχνική πρόταση, από μια χώρα που χειμάζεται από την έντονη οικονομική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε από τις τρανές εκδόσεις Penguin και στη χώρα μας, από την Αγρα, στην Αμερική από το New York Review of Books. Συζητήθηκε από το BBC και τον Guardian μέχρι άλλα επιφανή λογοτεχνικά έντυπα. Πρόσφατα κέρδισε το έπαθλο London Hellenic Prize, μια διάκριση που έχουν λάβει σπουδαία επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα κατά το παρελθόν που αφορούν την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, δημοσιευμένα στην αγγλική γλώσσα.

Η βραδιά της απονομής του βραβείου την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σε στενό ελληνοβρετανικό κύκλο, είχε κάτι θερμό και συγκινητικό. Ολοι συναντήθηκαν στον σφυγμό της ποίησης: προσωπικότητες –ανάμεσά τους ο Τρύφων Κέδρος που έχει περάσει τα 100 έτη και ζει στο Λονδίνο– ακαδημαϊκοί, εκδότες, αλλά και κάποιοι από τους νέους ποιητές, όπως ο Γιάννης Στίγκας και η Κατερίνα Ηλιοπούλου που είδαν τη φωνή τους να ακούγεται με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, χάρις στην έκδοση. Ξεχώρισε και η παρουσία της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, αυτής της –τρυφερά επιβλητικής– μορφής που λάμπρυνε την εκδήλωση μεταφράζοντας με υπερηφάνεια ορισμένα ποιήματα νέων στα αγγλικά. Ενα δε ήταν αφιερωμένο και στην ίδια, η οποία στάθηκε σκαπανέας σε αυτόν τον τομέα των γραμμάτων. Αλλωστε η Κάρεν βαν Ντάικ έχει ασχοληθεί με την ελληνική ποίηση και τη μετάφρασή της εδώ και δεκαετίες, δίνοντας μια ιδιαίτερη θέση στις γυναικείες πένες, από την Αγγελάκη-Ρουκ μέχρι τη Μαστοράκη, για τη συμβολή τους.

Το London Hellenic Prize ιδιαιτέρως σημαντική αναγνώριση κλείνει εφέτος 20 χρόνια ζωής, έχοντας εν τω μεταξύ τιμήσει σπουδαίες εκδόσεις. Την κριτική του επιτροπή συναπαρτίζουν κορυφαίες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, που μίλησε στην απονομή με μεγάλο ενθουσιασμό για τον θεσμό. Δημιουργήθηκε χάρις στη γενναιοδωρία δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων της εφοπλιστικής κοινότητας, του αείμνηστου Ιωάννη Α. Χατζηπατέρα, επικεφαλής του Greek Shipping Cooperation Committee και του αείμνηστου John D. Criticos.

Κινητήριος δύναμη είναι ο πρόεδρος Τζορτζ Ροδόπουλος αλλά και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Μόσχος, ο οποίος με την άρτια φιλολογική γνώση του έχει δώσει πνοή στον θεσμό, αλλά και μια σειρά από ένθερμους οικονομικούς υποστηρικτές που πιστεύουν στο θεσμό, όπως οι Peter and Kara Georgiopoulos GENER 8 Inc, Tryphon Kedros, Alexandros Kedros Southern Shipping and Finance, Keith Allen St James Place Wealth Management, Michael and Atalanti Moquette, John Souglides, στην μνήμη της Χρυσάνθης Χατζηπατέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή