Δύο ημέρες για την Ελλάδα, σήμερα και αύριο

Δύο ημέρες για την Ελλάδα, σήμερα και αύριο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξυπνα ρούχα που μεγαλώνουν και κονταίνουν ανάλογα με τη διάθεση του καιρού, ηλεκτρονικά κολάρα ζώων που επιτρέπουν τη νοηματική επικοινωνία ανθρώπων – ζώων, ρομποτικοί πίνακες που αποτυπώνουν τη σκέψη των μαθητών, δημιουργία ενέργειας από το νερό, αλλά και στρώματα που κάνουν μασάζ την ώρα που ένας άνθρωπος κοιμάται, είναι μερικοί από τους «οραματισμούς» των μαθητών δημοτικών σχολείων για την Ελλάδα του 2050. Εξήντα Ελληνες μαθητές, 9 έως 12 ετών, έπειτα από πρόσκληση της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, κλήθηκαν στο 2ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Καινοτομίας να φανταστούν και να παρουσιάσουν πώς θα είναι η ζωή στην Ελλάδα 33 χρόνια μετά.

Οι περισσότεροι από τους μαθητές, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Αθηνών, παρουσίασαν τεχνολογίες και λύσεις που θα διευκολύνουν κυρίως τη ζωή των μαθητών του μέλλοντος. Μια μαθήτρια σκέφτηκε ένα στιλό-μικρόφωνο που, μετά μια μικρή «εκπαίδευση», θα μπορεί να γράφει στο χαρτί, με τον γραφικό χαρακτήρα του μαθητή, τις εκθέσεις και τις εργασίες που θα υπαγορεύει φωνητικά ο μαθητής. Πολλοί όμως μαθητές, επηρεασμένοι από το σήμερα, θέλησαν να δώσουν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Ετσι, οραματίστηκαν την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη μέσω της χλωροφύλλης ή/και του νερού που είναι άφθονα στη φύση. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν στο θέμα του εμβολιασμού και στη δυνατότητα να λαμβάνεται αναίμακτα αίμα (χωρίς ενέσεις), και μάλιστα ο scanner αυτός θα συστήνει τη θεραπεία και τα φάρμακα. Τις εντυπώσεις, όμως, έκλεψε η μαθήτρια που φαντάστηκε ένα ειδικό στρώμα που θα κάνει μασάζ στον άνθρωπο και ο οποίος θα ξυπνά αναγεννημένος κάθε πρωί.

Ο οραματισμοί αυτοί αποτέλεσαν τον επίλογο της διήμερης γιορτής για τη δημιουργία και την καινοτομία του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Επί δύο ημέρες, πάνω από 300 παράγοντες καινοτομίας προέβαλαν νέες ιδέες και καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια, πραγματοποίησαν συναντήσεις και επιβραβεύθηκαν δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες που προάγουν τη χώρα και την αξία της. Eπίσης, υλοποιήθηκαν τρία θεματικά εργαστήρια για τις «έξυπνες» πόλεις, η «ζώνη προσγείωσης», όπου συναντήθηκαν νέοι επιχειρηματίες με φορείς υποστήριξης (funds, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) και ο συνδυασμός τέχνης και επιχειρηματικότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Περισσότεροι από 1.500 ήταν οι επισκέπτες, ενώ πάνω από 15.000 χρήστες παρακολούθησαν ζωντανά, μέσω του Διαδικτύου, τις εργασίες του δικτύου Mazinnov που υλοποίησε το φόρουμ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλογήρου, καθηγητή στο ΕΜΠ, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, όχι μόνον μεταξύ κρατών, αλλά πόλεων, ακόμη και επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, είναι το «κλειδί» για την υλοποίηση των «έξυπνων» πόλεων, είτε αυτές αφορούν την καλύτερη ενεργειακή απόδοσή τους, την καλύτερη επικοινωνία πολιτών, είτε ακόμη και τη δημιουργία κόμβων γνώσης σε πόλεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ελληνογαλλικό Φόρουμ πέτυχε τους στόχους, φέρνοντας συντελεστές από Αθήνα, Ηράκλειο, Σεντ Ετιέν, Παρίσι, Τρίκαλα κ.α.

«Υιοθεσία» επιχειρήσεων

Η πιο σημαντική, ωστόσο, συμβολή του 2ου Ελληνογαλλικού Φόρουμ είναι η «υιοθεσία» από μεγάλες ελληνικές και γαλλικές εδραιωμένες επιχειρήσεις περίπου 20 νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτός ήταν και ο κεντρικός στόχος των διοργανωτών. Βάσει του σχεδιασμού, οι «ανάδοχες» εταιρείες θα συνδράμουν και θα στηρίξουν, τόσο οικονομικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο, τα υιοθετημένα «τέκνα» τους. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ «αναδόχων» και «υιοθετημένων» επιχειρήσεων, συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα της υιοθεσίας.

Τέλος, το Ελληνογαλλικό Φόρουμ βράβευσε επτά νέες επιχειρήσεις/φορείς, για τη θετική συμβολή τους στη δημιουργία, στην καινοτομία και στην κοινωνία. Το μεγάλο βραβείο, μια κουκουβάγια φιλοτεχνημένη από τον οίκο Ζολώτα, έλαβε ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), που έχει στόχο την ένταξη των νέων με αναπηρία, στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος ίσων δικαιωμάτων & ευκαιριών. Διάκριση ακόμη έλαβαν ο συνεταιρισμός Stevia Hellas, ένας «έξυπνος» ξεναγός που συνδέει δρόμους της Αθήνας με διάφορες ιστορίες, η υπηρεσία Cyclefi, που στοχεύει στην καλύτερη ανακύκλωση υλικών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή