Κριστόφ Σαντεπί στην «Κ»: «Νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας»

Κριστόφ Σαντεπί στην «Κ»: «Νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια σε διαφορετικά σημεία της Τεχνόπολης έδειχναν το αίσθημα αισιοδοξίας ως προς τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε δύο οικοσυστήματα που εξελίσσονται γοργά. Τα ελληνικά και γαλλικά startups που «συναντήθηκαν» στο 2ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Τεχνολογίας του δικτύου Mazinnov, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, είχαν ως φυσικό σύνδεσμο την καινοτομία και ουσιαστικό σύμμαχο τη γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, υπό τον πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί.

«Θέλαμε να γράψουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Γαλλίας – Ελλάδας μέσω της καινοτομίας», λέει ο Γάλλος πρέσβης και οργανωτής του φόρουμ σε συνέντευξή του στην «Κ». «Εχουμε ήδη γράψει στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό. Η καινοτομία είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα και βρίσκεται παντού, όχι μόνο στον ψηφιακό τομέα».

Στη δεύτερη έκδοση του φόρουμ, η καινοτομία πέρασε μέσα από μοντέλα μέτρησης λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης, ψηφιακές υπηρεσίες στον χώρο της υγείας, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά ιστορικών πολιτισμών. Για τους δυναμικούς «μικρούς» των startups, η επαφή με τους «μεγάλους» των επιχειρήσεων αποτέλεσε μια ευκαιρία-πρόκληση, ενώ την ίδια στιγμή «παίκτες» όπως η Banque de France, μεταξύ άλλων, έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο της καινοτομίας.

Παρών σε όλες τις δραστηριότητες του διημέρου, ο Γάλλος πρέσβης παρακολούθησε ελληνικές και γαλλικές εταιρείες να «υιοθετούν» ελληνικές και γαλλικές startups, αλλά και νέους να οραματίζονται την Ελλάδα του μέλλοντος, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. «Ολοι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το φόρουμ εξέφρασαν τη χαρά τους. Πίσω από τα νούμερα υπάρχει η ποιότητα. Ολοι έμειναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το φόρουμ τους έδωσε την ευκαιρία να έχουν επαφές πέρα από εκείνες που είχαν ήδη πραγματοποιήσει», σημειώνει ο κ. Σαντεπί.

Startups και εταιρείες αποδέχτηκαν την πρόσκληση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ της «Εξυπνης Πόλης», π.χ., ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβαλαν χειροπιαστές ιδέες. «Οταν έχουμε μια ιδέα, ένα σχέδιο, πάντα χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα αναπτύξουμε. Σήμερα, όμως, αυτό ισχύει ίσως ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι πριν από 100 χρόνια. Και αυτό γιατί ο κόσμος τώρα είναι πάρα πολύ περίπλοκος», συμπληρώνει ο Γάλλος πρέσβης. «Γιατί όταν δεν ξέρεις να διαχειριστείς θέματα λογιστικά, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, κανονισμών ή τις ευκαιρίες που υπάρχουν για κάποιου είδους χρηματοδότησης, είναι εύκολο να χαθείς».

Στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Γάλλος πρέσβης, η ύπαρξη θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας ήταν δεδομένη, όμως αυτό που έλειπε, από πλευράς Γαλλίας, ήταν η δυνατότητα μια καταξιωμένη εταιρεία να δώσει ένα χέρι βοήθειας στις νεοφυείς. Το Mazinnov επιθυμεί να «αναδείξει τον πλούτο του ελληνικού οικοσυστήματος», συμπληρώνει. Αν η πρώτη έκδοση του φόρουμ, που έγινε στο Παρίσι το 2016, ήταν μια προσπάθεια για ένα είδος «Bing Bang», μεταξύ των δύο χωρών, η δεύτερη έδειξε πως το δίκτυο αρχίζει να αναπτύσσεται. Σειρά τώρα έχει η τρίτη συνάντηση, που σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη θα έχει χαρακτήρα «αποκέντρωσης». Φιλοδοξία του κ. Σαντεπί είναι το φόρουμ να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Κρήτη.

«Κραταιά η ελληνική ψυχή»

«Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα», λέει ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Αυτό που κρατάω είναι ότι στην Ελλάδα αυτή η ανθοφορία των startups, o πλούτος του οικοσυστήματος που υπάρχει στη χώρα αντικατοπτρίζει ένα πράγμα, ότι η κρίση δεν έσβησε την ελληνική ψυχή. Δεν γνωρίζω αν της έδωσε ένα έναυσμα, αλλά σίγουρα δεν την έσβησε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή