Ποιος προστατεύει τους κακοπληρωτές;

Ποιος προστατεύει τους κακοπληρωτές;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πανηγύρισαν κάποιοι με τη νέα ευκαιρία που υποτίθεται ότι προσέφεραν τα λόγια του Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωστού και μη εξαιρετέου προέδρου, για λίγο ακόμη, της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, υπουργός και ο ίδιος όσο η χώρα του δεν κατορθώνει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση. Τα σημειώνω όλα τούτα, άσχετα με το σημερινό μας θέμα, αλλά επειδή είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος σε αναμπουμπούλα. Αν και στην περίπτωσή μας υπάρχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, ενώ σε εκείνους τα πράγματα κυλούν όπως τις άλλες μέρες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε τη γνωστή αυτονόητη γενικολογία ότι η κρίση του 2008-10 ήταν κατά πρώτον τραπεζική και ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να βάλουν δανεικά στις πλάτες τους προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κανείς ποτέ δεν είχε άλλη άποψη από αυτήν. Το λάθος που κάνουν όσοι σπεύδουν να καταλάβουν(;) ότι «η τρόικα επέλεξε να σώσει τις τράπεζες με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων» είναι ότι επιμένουν να καμώνονται ότι τίποτε δεν κάναμε εμείς στραβά, εκείνοι ήταν που έριξαν πάνω μας το ανάθεμα της διάσωσης των τραπεζών τους. Πλην όμως, η συγκεκριμένη πλάνη κάποτε φτάνει και περισσεύει και θα περίμενε κάποιος να γνωρίζουν όλοι, ιδιαιτέρως μάλιστα οι δημοσιολογούντες, τα πραγματικά γεγονότα, με τη σωστή σειρά και με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα από τους πρωταγωνιστές. Τα ομόλογα, δηλαδή τα χαρτιά που εξέδιδε το κράτος μας για να πληρώνει τα ελλείμματα, είναι που διακρατούσαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, που συνήθως αποκαλούν «τράπεζες», αλλά κυρίως πρόκειται για τις αποταμιεύσεις του κοσμάκη και των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτά πληρώθηκαν με χρήματα που αμέσως δανείστηκαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, στους οποίους αναφέρεται ο Γερούν.

Δεν θα με απασχολούσε η επανάληψη αυτής της «αυταπάτης» που πλασάρουν εις εαυτούς και αλλήλους κάποια κουρασμένα παλικάρια της «Αριστεράς» αν δεν κινδυνεύαμε σήμερα, ύστερα από όσα έχουμε πληρώσει και υποστεί, να βρεθούμε αντιμέτωποι με την κατάρρευση των ερειπίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, υπουργοί και στελέχη, δεν έχουν κάνει τίποτε το πρακτικώς αποτελεσματικό για να διευκολύνουν την είσπραξη των κακών δανείων με τα οποία είναι φορτωμένες οι τράπεζες. Στο μεταξύ, οι εξασφαλίσεις που είχαν πάρει οι τράπεζες όταν έδωσαν τα δάνεια χάνουν με τρομακτικό ρυθμό την πραγματική τους αξία. Αν άξιζαν 100 μονάδες το 2008, πριν από την κρίση, έχουν πέσει σήμερα στο 50. Ποιος άραγε καλύπτει τους εύπορους κακοπληρωτές εις υγείαν ημών των κορόιδων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή