Οδόφραγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Οδόφραγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 210.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές ενός νέου πολιτικού φορέα που είναι υπό διαμόρφωση στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και του επίσης λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου, δίχως μάλιστα έναν ηγέτη-κράχτη στο κάδρο, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ύστερα από πολύ καιρό. Ελάχιστοι, ίσως και κανείς, περίμεναν ότι η συμμετοχή θα ήταν τόσο μεγάλη, ότι τόσος κόσμος θα είχε τη θέληση και την υπομονή να πάρει μέρος σε μια εκλογική διαδικασία που περιελάμβανε αρκετή δόση ταλαιπωρίας, ενώ το αποτέλεσμά της δεν καθόριζε ευθέως και άμεσα τις τύχες του.

Αυτός ο κόσμος προσήλθε στην κάλπη για έναν πολύ συγκεκριμένο βασικό λόγο: για να ορθώσει το ανάστημά του και να στήσει οδόφραγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνον τους έχει προσβάλει προσωπικά ως πολίτες με τη συμπεριφορά του, αλλά και επιχειρεί να αλώσει τον χώρο που θεωρεί δικό του. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι ψήφισαν πρώτα εναντίον της κυβέρνησης Συρανέλ και μετά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Με το δεδομένο αυτό, η ηγεσία του νέου φορέα που θα προκύψει μετά την ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής θα πρέπει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ένδειξη διάθεσης συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον θα είναι καταστροφική για την ίδια. Από εκεί και πέρα, η συμμετοχή και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έδειξαν τα εξής:

– Ο χώρος που καθορίζεται ως Κέντρο – Κεντροαριστερά είναι περισσότερο Κεντροαριστερά παρά Κέντρο, σύμφωνα με τους επικρατούντες ορισμούς. Και ότι στον χώρο αυτόν κυρίαρχη δύναμη είναι ακόμη το ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη ότι το 73% των 210.000 που ψήφισαν επέλεξε υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ.

– Τα σχετικώς μικρά ποσοστά που πήραν οι Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης οφείλονται βεβαίως στο ότι οι δύο δεν προέρχονται από τα σπλάγχνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλους λόγους. Ο πρώτος, αν και γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, έχει πολύ χαμηλό προφίλ, που δεν βρίσκει ανταπόκριση στους ψηφοφόρους, αλλά και το έργο του στη δημαρχία βάλλεται, συχνά κακόπιστα, από δημοσιογράφους και μίντια. Ο Στ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, δεν «αγκάλιασε» το εγχείρημα και πήρε μέρος με μεγάλο δισταγμό προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει το Ποτάμι ως ιδιαίτερο και ανεξάρτητο πόλο στον νέο φορέα.

– Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει έντονο ηγετικό προφίλ, αλλά πιστώνεται το γεγονός ότι πήρε το ρίσκο να διευρύνει την παράταξη και, όπως φαίνεται, έπιασε η γραμμή της αυτόνομης πορείας του νέου φορέα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

– Καθοριστική η συμβολή του Ν. Αλιβιζάτου στην εξέλιξη του εγχειρήματος.

Τέλος, η δεύτερη θέση που πήρε ο Ν. Ανδρουλάκης αποτελεί έκπληξη και οπωσδήποτε δημιουργεί αίσθηση έντονης πασοκοποίησης του νέου φορέα. Θα είναι μεγάλο σφάλμα αν ανακοπεί η προσπάθεια προσέλκυσης προσώπων και ψηφοφόρων πέραν του στενού ΠΑΣΟΚ. Επομένως, τα επόμενα βήματα της ηγεσίας και η στάση των Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη έχουν τη σημασία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή