Γενική απεργία τη Δευτέρα στη Λέσβο για τη μεταναστευτική κρίση

Γενική απεργία τη Δευτέρα στη Λέσβο για τη μεταναστευτική κρίση

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί της Λέσβου, καθώς έχουν εγκλωβιστεί 8.170 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ μόνον χθες καταγράφηκαν επιπλέον 106 αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.

Ο Δήμος Λέσβου κήρυξε γενική απεργία τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες σε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς την ίδια ημέρα, προκειμένου «να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νότιου-ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές».

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, σε συνέχεια της  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας, η κινητοποίηση αποφασίστηκε «με δεδομένη την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης, έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων που αναφέρονται στην απόφαση, προχωράμε προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

«Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο δήμος και συνεχίζει:

«Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο αυτή την κρίσιμη ώρα, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και Ε.Ε τις οποίες καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου στην διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού

Σήμερα, στο νησί πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για το ίδιο ζήτημα. Ο Αντιδήμαρχος Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και παρέδωσε επιστολή συμπαράστασης του Δημάρχου στον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου στον δίκαιο αγώνα των Αστυνομικών Υπαλλήλων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες καλούνται καθημερινά να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και με ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα

Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση εκφράζοντας την κάθετη  αντίθεσή μας σ’ αυτή την πολιτική, που δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες στο Κ.Υ.Τ Μόριας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο φυσικά και για τους ένστολους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν. Πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, στις οποίες ο Δήμος Λέσβου, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρωτοστατήσει. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, για ακόμα μια φορά, προς όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Λέσβου, να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να αγωνιστούμε για να μη μετατραπεί η Λέσβος σε νησί φυλακή.

Θα ήθελα να σας εκφράσω για ακόμα μια φορά την συμπαράστασή μου και να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Λέσβου θα σταθεί έμπρακτα δίπλα σε κάθε προσπάθεια υπέρ της αποσυμφόρησης της Μόριας που θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Καλή δύναμη σε όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή