Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 15, δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες, έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα και τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι που ερευνάται αν έχουν πέσει θύματα των καιρικών φαινομένων ή έχουν καταφύγει κάπου.

Την ίδια ώρα, συνολικά, στο Θριάσειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 17 τραυματίες, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες, μια εκ των οποίων διασωληνωμένη. Επιπλέον, στη διάθεση των πολιτών έχουν τεθεί τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα.

Τα θύματα

Νωρίς το πρωί, μια ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε στο υπόγειο διαμέρισμά της στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε, ενώ νεκρός βρέθηκε κι ένας ηλικιωμένος άνδρας στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμνονος.

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η σορός ενός άνδρα περίπου 65 ετών εντοπίστηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. Λίγο αργότερα, νεκρός βρέθηκε κι ένας τρίτος άνδρας στο 3ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών, ενώ δύο άτομα ξεβράστηκαν στη θάλασσα Ασπροπύργου. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, μια ακόμη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος στη Μάνδρα.

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-1

Αργότερα, η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι της Μάνδρας, ενώ νεκρή γυναίκα σε οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα, επίσης στη Μάνδρα. Το δέκατο θύμα είναι άνδρας που ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγ. Σωτήρα στη Μάνδρα, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και δύο άνδρες σε εξωτερικό χώρο, στην Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας – Θηβών. 

Ενας ακόμη άνδρας ανασύρθηκε λίγο αργότερα από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου στη Μάνδρα, ενώ στην ίδια περιοχή, από εσωτερικό χώρο επιχείρησης, ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα.

Επί τόπου Τόσκας, Σκουρλέτης

Στην περιοχή, μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Ακολούθησε σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν συσκέψεις στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής και στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη δεύτερη συμμετείχαν συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και ο κ. Σκουρέλτης και ο κ. Τόσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη υπογραμμίστηκε το μέγεθος δυσκολίας της κατάστασης και τονίστηκε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα γίνει καταγραφή των ζημιών και υπογραμμίστηκε πως η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης. 

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-2

Αρχίζει από αύριο η καταγραφή των ζημιών

Από αύριο, Πέμπτη, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Επίσης, η Περιφέρεια ενημερώνει ότι για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.

Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ.

Ακόμη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί σε παλαιά και νέα Εθνική οδό

Σε ποτάμι μετατράπηκε η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-3

Λόγω της συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 2ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θήβας στην περιοχή Αγιος Σωτήρας Μάνδρας και στα δύο ρεύματα.

Επίσης, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο 15ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής στον Ασπρόπυργο, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χιλιόμετρο (κόμβος Παραδείσου – Ελευσίνας) προς Κόρινθο και στο 24ο χιλιόμετρο (κόμβος Μάνδρας) στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κίνηση στα παραπάνω σημεία εκτρέπεται στην Νέα Εθνική Οδο.

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-4

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39o χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, ενώ στην νέα εθνική η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 32o χιλιόμετρο, διεξάγεται μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα. Από το 33o χιλιόμετρο μέχρι το 34o διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-5

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι έχουν παγιδευτεί αρκετά αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου ήδη βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων στις πληγείσες περιοχές.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν αυτή την ώρα ανέρχονται σε 155 πυροσβέστες και 53 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 10 το πρωί απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας.

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-6

H Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων. 

Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Δυτ. Αττική – Πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος-7

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο ενώ μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής οι συγκεκριμένες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή