Και μετά τις εκλογές επαφή Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks

Και μετά τις εκλογές επαφή Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ήταν σε επαφή με την οργάνωση WikiLeaks πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως προκύπτει από τα μηνύματα που παρέδωσε ο ίδιος στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου. Από τα μηνύματα φαίνεται ότι τα WikiLeaks επεδίωξαν να καλλιεργήσουν σχέσεις με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συμβάλουν στην ήττα της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε προτείνει την εξόντωση του Τζούλιαν Ασάντζ με drone.

Ο πρωτότοκος γιος του Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σε τρία από τα δεκάδες μηνύματα που έλαβε, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να μεταφέρει στον υποψήφιο πρόεδρο μία από τις συστάσεις των WikiLeaks. Συγκεκριμένα, o Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έλαβε μήνυμα με το οποίο τα WikiLeaks του πρότειναν να κάνει γνωστή την ειδική μηχανή αναζήτησης που έφτιαξε η οργάνωση για την έρευνα στα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχαν μόλις διαρρεύσει.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι τα αρχεία αυτά (πρόκειται κυρίως για την αλληλογραφία του τότε κορυφαίου στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Ποντέστα) εκλάπησαν από τις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα WikiLeaks ως δίαυλο για την δημοσίευσή τους. Πράγματι, στις 12/10/2016 ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό τον σύνδεσμο μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Πριν από τη δημοσίευση, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ρώτησε την οργάνωση WikiLeaks ποιο είναι το περιεχόμενο της πολυαναμενόμενης δημοσίευσης, ερώτημα στο οποίο η οργάνωση δεν απάντησε.

«Αυτό που δείχνει η αλληλογραφία είναι ότι προστατεύουμε τις επικείμενες δημοσιεύσεις μας», έγραψε χθες ο Τζούλιαν Ασάντζ. Παράλληλα, ο Ασάντζ αναδημοσίευσε δικό του, δημόσιο μήνυμα από τον Ιούλιο του 2017, με το οποίο ανέφερε ότι ήρθε σε επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Νωρίτερα είχε προσπαθήσει να πείσει τον υιό Τραμπ να δώσει τις φορολογικές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου προς δημοσίευση στα WikiLeaks με το επιχείρημα ότι έτσι η ζημιά των αποκαλύψεων για την Κλίντον θα είναι μεγαλύτερη, αφού τα WikiLeaks θα εμφανιστούν αμερόληπτα. Ο Τραμπ δεν αντέδρασε στην παραίνεση αυτή, ούτε και στην προτροπή να εκφράσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος την υποστήριξή του προς τον Ασάντζ ζητώντας από την Αυστραλία να τον διορίσει πρέσβη στις ΗΠΑ. «Δεν θα το κάνουν αλλά θα πάρουν το μήνυμα», είχε υποστηρίξει ο Ασάντζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή