Ξεκίνησε η ανταλλαγή ομολόγων

Ξεκίνησε η ανταλλαγή ομολόγων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε το swap των 20 ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ, προσκαλώντας τους ιδιώτες ομολογιούχους, τους οποίους η Αθήνα προσκαλεί να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με πέντε νέα ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παράσχει στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά.

Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

Βέβαια ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE.

Είναι σαφές βέβαια ότι το swap αυτό παρά το μεγάλο του μέγεθος δεν αφορά στην εισροή "νέου" χρήματος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.  Το "νέο" (επενδυτικό) χρήμα αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην επόμενη έκδοση ομολόγων η οποία αναμένεται στις αρχές του 2018 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης. Mε αυτήν την κίνηση γυρίζει σελίδα η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων. Και αυτό γιατί τα νέα ομόλογα θα μπορούν να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον επενδυτών, αφού θα έχουν πιο τυποποιημένα χαρακτηριστικά από τα σημερινά και, κατά συνέπεια, θα είναι ευκολότερα εμπορεύσιμα. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς από τα hedge funds, επενδυτές με ισχυρό κερδοσκοπικό προφίλ, που τοποθετούνται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, θα ανοίξει ο δρόμος για να προσελκυσθούν οι επενδυτές που τοποθετούν τα χρήματα των πελατών τους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή