Αύξηση παγκόσμιου πλούτου, διεύρυνση ανισότητας

Αύξηση παγκόσμιου πλούτου, διεύρυνση ανισότητας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα οι άνθρωποι πλουτίζουν ολοένα και πιο γρήγορα, σωρεύουν δυσανάλογα μεγάλο πλούτο από τη μια χρονιά στην άλλη, ενώ ταυτόχρονα τα δισεκατομμύρια των φτωχών εξαθλιώνονται περισσότερο, όπως καταγράφεται στη φετινή έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος πλούτος φέτος αυξήθηκε κατά 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 280 τρισ. δολάρια και αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από το 2012. Η κατανομή του, πάντως, είναι μη ισορροπημένη, με το 1% των πιο πλούσιων να ελέγχει το 50,1% του παγκόσμιου πλούτου εν συγκρίσει με το 42,5% του 2008 στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Στη δραστική αύξηση πλούτου από τη μία χρονιά στην άλλη συνέβαλε η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών και των τιμών των κατοικιών, καθώς και άλλων μη χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που ανήλθαν για πρώτη φορά φέτος σε επίπεδα προ κρίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Credit Suisse.

Στην Ελλάδα, ο συνολικός πλούτος ανήλθε πέρυσι στα 947 δισ. δολ. και φέτος έφθασε στο 1,007 τρισ. δολ. Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η πιο γρήγορη αύξηση πλούτου κατά 9,9%, ενώ στην Αφρική η πιο αργή με 0,9%. Σύμφωνα με την Credit Suisse, «η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου στον πλανήτη διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ και ο αριθμός των νέων εκατομμυριούχων αυξάνεται, όπως είναι αναμενόμενο».

Το 2016 αναδείχθηκαν 2,3 εκατ. νέοι εκατομμυριούχοι (σε όρους δολαρίου) και σήμερα φθάνουν τα 36 εκατ., εκ των οποίων τα δύο πέμπτα ζουν στις ΗΠΑ. Επονται η Ιαπωνία και η Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι οι εκατομμυριούχοι είναι σχεδόν τριπλάσιοι από αυτούς το 2000, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα τελευταία 17 χρόνια εμφανίστηκαν 23,9 εκατ. νέοι εκατομμυριούχοι, εκ των οποίων τα 8 εκατ. στην Ευρώπη. Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα 3,5 δισ. των φτωχότερων ενηλίκων κατέχουν μόλις το 2,7% του παγκόσμιου πλούτου. Σε ατομική βάση, ο καθένας και η καθεμία διατηρούν περιουσιακά στοιχεία κάτω των 10.000 δολ.

Αυτοί οι άνθρωποι με τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Ινδία και στην Αφρική. «Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες με χαμηλά εισοδήματα, σχεδόν το 100% του πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του ατομικού πλούτου των 10.000 δολ.», επισημαίνει η έκθεση της Credit Suisse.

Επιπλέον, εκτός του ότι έχουν πληθύνει οι εκατομμυριούχοι της γης, ακόμα πιο γρήγορα αυξάνεται και ο αριθμός των ζάπλουτων, δηλαδή όσων έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία 50 εκατ. δολ. και πλέον. Συγκεκριμένα, οι ζάπλουτοι πενταπλασιάστηκαν από το 2000 μέχρι σήμερα και οι «απλοί» εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 170%.

Οι χαμένοι, πάντως, της υπόθεσης είναι οι millennials, δηλαδή όσοι σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 30-35 ετών. «Εχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από τους μεγαλυτέρους και τους γονείς τους ειδικότερα, καθώς και μικρότερες πιθανότητες να αυξήσουν τον πλούτο τους», παρατηρεί ο Ουρς Ρόνερ, πρόεδρος της Credit Suisse.

«Η γενιά αυτή έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα: υψηλή ανεργία, αυστηροποίηση του πλαισίου για έγκριση στεγαστικών δανείων, επιδείνωση της εισοδηματικής ανισότητας», διευκρίνισε ο κ. Ρόνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή