Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος.

Πρόκειται για ένα ακόμα ορόσημο για τη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία πέρα από την πολύχρονη βασιλεία της στο θρόνο, «κλείνει» και 70 χρόνια γάμου με τον Πρίγκιπα Φίλιππο!

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος-1

Το βασιλικό ζευγάρι παντρεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αβαείο του Westminster, μόλις δύο χρόνια μετά τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ -91 ετών- και ο Πρίγκιπας Φίλιππος -96 ετών- θα γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους σε οικογενειακό περιβάλλον και συγκεκριμένα στο κάστρο του Windsor, δηλαδή το σπίτι του μονάρχη που βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο, ενώ δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους.

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος-2

Ο Βασιλιάς Φίλιππος, με ελληνική καταγωγή και απόγονος της προ-προγιαγιάς της Βασίλισσας Βικτόρια, ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και στάθηκε αγέρωχα όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό της γυναίκας του, στο ταξίδι των 65 χρόνων βασιλείας της.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στον γάμο της ξαδέρφης του Φίλιππου το 1934 και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Μάλιστα η δεκατριάχρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε λίγες μέρες αργότερα το Βρετανικό κολλέγιο του βασιλικού ναυτικού στο Dartmouth της Αγγλίας, όπου ήταν δόκιμος ο Φίλιππος.

Ολοι μπορούσαν να δουν πόσο ερωτευμένοι ήταν. Ο γάμος τους έδωσε χρώμα και χαρά στην πληγωμένη τότε από τη φρίκη του πολέμου Αγγλία. Αφού η Ελισάβετ -21 ετών τότε- μάζεψε τα κουπόνια που κάθε νύφη μάζευε για το νυφικό της, φόρεσε μια επιβλητική μεταξένια ιβουάρ τουαλέτα στολισμένη με 10.000 πέρλες. Έπειτα, έφυγαν για το μήνα του μέλιτος στη νότια Αγγλία και Σκοτία.

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος-3

Μπορεί η αδυναμία τηλεοπτικής αναμετάδοσης της γαμήλιας τελετής να ήταν από τους βασικότερους λόγους που αυτή δεν προσέλκυσε τα 2 δισεκατομμύρια κόσμο, που είδαν τον γάμο του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας Κέιτ, αλλά η ραδιοφωνική αναμετάδοση του γάμου του Φιλίππου και της Ελισάβετ συγκέντρωσε τον τεράστιο για την εποχή αριθμό των 200 εκατομμυρίων ακροατών. Το μόνο οπτικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο είναι κάτι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.

«Το βλέπω αδιαμφισβήτητα ότι είσαι ευτυχισμένη με τον Φίλιππο, αλλά μην ξεχάσεις ποτέ τον αγαπημένο σου πατέρα» της έγραψε σε γράμμα ο πατέρας της και βασιλιάς Τζορτζ μετά το γάμο της.

Η ίδια είπε στον άντρα της το 1997 στην πεντηκοστή τους επέτειο ότι «ήταν η δύναμη της όλα αυτά τα χρόνια». Βασιλικός εκπρόσωπος αναφέρει στο Reuters πως «η ζωή της Βασίλισσας θα ήταν σκληρή και μοναχική χωρίς τον Φίλιππο».

Πλατινένια επέτειο γάμου γιορτάζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος-4

Πλέον, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων υγείας, το ζευγάρι αποσύρεται σταδιακά από την δημόσια ζωή. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι κανένας άλλος Βρετανός μονάρχης δεν είχε ποτέ πετύχει αυτό που «έχτισε» η Ελισάβετ, η οποία ήδη από το 2007 γιόρταζε τη διαμαντένια επέτειο γάμου της με τον Φίλιππο.

ΠΗΓΗ: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή