Ο πρέσβης Γκομπινό και ο «Τζουμπές»

Ο πρέσβης Γκομπινό και ο «Τζουμπές»

Κύριε διευθυντά

Μήπως οι πρώην βουλευτές, που επιδιώκουν την αύξηση των αποδοχών τους και μάλιστα εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τον λαό, επικαλούμενοι άκρως ευνοϊκές γι’ αυτούς διατάξεις των νόμων, τους οποίους προφανώς εψήφισαν οι ίδιοι, πρέπει να αναρωτηθούν αν έτσι συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού κόσμου; Και μήπως ακόμα πρέπει να αναρωτηθούν αν τους αφορούν οι χαρακτηρισμοί που εξέφρασε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα (1864-1868), Αρθούρος Ντε Γκομπινό, για τον πολιτικό κόσμο της εποχής του, εις τον οποίον κυριαρχούσε ο περιβόητος Δημ. Βούλγαρης, ο επονομαζόμενος «Τζουμπές»; «Μικρά πάθη, μικρά συμφέροντα, μικροί άνθρωποι, μικρές κατεργαριές, μικρές μηχανορραφίες, όλα μικρά, και μόνο η περιφρόνησίς μου μεγάλη».

Ετσι ο πολιτικός κόσμος, αντί να δώσει το παράδειγμα των θυσιών, εμφανίζεται να φροντίζει πώς να επωφεληθεί από την ένδεια που μαστίζει τον ελληνικό λαό…

Ο αθάνατος Πλούταρχος, σε ανάλογη περίπτωση σημειώνει ότι όταν ο Θηβαίος Στρατηγός Πελοπίδας, επικεφαλής των Θηβαίων, επρόκειτο να μεταβεί στο πεδίο της μάχης και η γυναίκα του τον παρακαλούσε να φροντίσει να σώσει τη ζωή του, της είπε: «Αυτές τις συμβουλές, γυναίκα μου, μονάχα στους απλούς ανθρώπους μπορεί να τις δίνει κανείς, ενώ στους άρχοντες, πώς πρέπει να σώσουν τους άλλους».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή