Παράθυρο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Παράθυρο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει μια σειρά «ανοικτών μετώπων» εξωτερικής πολιτικής, ορισμένα εκ των οποίων θα έπρεπε να είχαμε κλείσει προ πολλού, εκμεταλλευόμενοι ευνοϊκότερες συγκυρίες, έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στη μοναδική σοβαρή εξωτερική πρόκληση. Αλλά υπάρχει μια διαχρονική νοοτροπία επ’ αόριστον διαχείρισης και όχι επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων.

Σήμερα δεν υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι απαραίτητες προϋποθέσεις για σοβαρή προσπάθεια ομαλοποίησης, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τορπιλίστηκαν –οριστικά;– λόγω μαξιμαλιστικών στόχων. Στο ζήτημα όμως των ελληνοαλβανικών σχέσεων και –κυρίως– της ονομασίας της ΠΔΓΜ φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια αμοιβαίως ικανοποιητική διευθέτηση. Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φαίνεται να κατανοεί το κόστος της μη λύσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με βάση την ελληνική διαπραγματευτική θέση του 2007 (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις), επίλυση ζητήματος γλώσσας και εθνότητας στη βάση της «φόρμουλας Κωφού» και αντιμετώπιση αλυτρωτικών τάσεων. Η συνέχιση της εκκρεμότητας θα έχει αυξανόμενο κόστος και για τη χώρα μας.

Στη Λευκή Βίβλο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια (Μάρτιος 2016), υποστηρίξαμε ότι με την Αλβανία χρειάζεται μια συνολική, προσεκτικά επεξεργασμένη συμφωνία που θα είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

Βέβαια, η αλβανική πολιτική ηγεσία φαίνεται να υποκύπτει στις εσωτερικές σειρήνες του εθνικισμού, είναι όμως ζητούμενο το κατά πόσον είναι και η Ελλάδα έτοιμη για κάποιες από τις απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στο εσωτερικό.

Σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική σχεδιάζεται αποκλειστικά από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει κινηθεί με τρόπο υπερσυγκεντρωτικό εντός ΥΠΕΞ, λίαν συγκρουσιακό με αρκετούς Ευρωπαίους εταίρους μας και με μια μάλλον φλύαρη κινητικότητα εκτός συνόρων. Θα καταφέρει να αφήσει θετική παρακαταθήκη διευθετώντας τα δύο αυτά ζητήματα στο βραχύ διάστημα που απομένει μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο, χωρίς μάλιστα να είναι δεδομένη η στήριξη από άλλα κέντρα αποφάσεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού; Πολύ δύσκολο, αλλά μακάρι να το επιτύχει για λόγους εθνικού συμφέροντος.

* Ο Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή