Bουλή: Eν μέσω των δραματικών νέων από τη Δ. Αττική ξεκίνησε η συζήτηση για το μέρισμα

Bουλή: Eν μέσω των δραματικών νέων από τη Δ. Αττική ξεκίνησε η συζήτηση για το μέρισμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλεκτρισμένη αμτόσφαιρα αμηχανίας, εξαιτίας των δραματικών νέων με την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, καθώς και εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης, άρχισε σήμερα το μεσημέρι κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης τριών κοινοβουλευτικών Επιτροπών η συζήτηση επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας –η οποία θα συνεχιστεί αύριο στην Ολομέλεια, με την τελική συζήτηση και ψήφισή του- όταν ετέθη προς τυπική έγκριση η πρόταση της κυβέρνησης για «κατεπείγουσα» διαδικασία. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν μπορούσε το νομοθέτημα να κατατεθεί νωρίτερα, επειδή έπρεπε να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς επί των τελευταίων οικονομικών στοιχείων, και επικαλέστηκε «γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες» που είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν της ψήφισης (όπως η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων), ώστε εγκαίρως, εντός του Δεκεμβρίου, να δοθεί το μέρισμα στους δικαιούχους. Με την πρότασή του συμφώνησαν μόνο οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, με τα περισσότερα κόμματα να λένε ότι θα έπρεπε να δοθεί απαραίτητος χρόνος σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το πού είναι αναγκαίο να δοθεί το μέρισμα, ώστε να είναι αποδοτικό και για οικογένειες και για την ανάπτυξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρώτη κόντρα εκδηλώθηκε με αφορμή τη χρήση του όρου «υπεραπόδοση» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος. «Να είναι πιο προσεκτικός ο υπουργός όταν μιλάει για «υπεραπόδοση». Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για υπερφορολόγηση, υπερεξόντωση της κοινωνίας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Βρούτσης (ΝΔ). Προσπάθεια «κατεπείγουσας» αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά και στην υπόθεση Καμμένου, απέδωσε στην κυβερνώσα πλειοψηφία ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ). Εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι βιαστικές όπως η τωρινή ενέργειες της κυβέρνησης οδήγησαν και προ έτους, σε αντίστοιχη διαδικασία, σε σημαντικά λάθη, όπως –τότε- η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε ανθρώπους που δεν το δικαιούνταν, όπως ήταν εν ενεργεία βουλέυτές, που έχουν και την ιδιότητα συνταξιούχου επαγγελματικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή