Ο Μακρόν καλεί τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στο Παρίσι

Ο Μακρόν καλεί τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στο Παρίσι

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της παραίτησης του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τον καλεί μαζί με την οικογένεια του στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. 

Ο Χαρίρι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου πριν από 11 ημέρες, αφού είχε πρώτα μεταβεί στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, αρνείται να δεχτεί την παραίτηση και νωρίτερα σήμερα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι κρατούμενος των σαουδαραβικών αρχών. Την ίδια υπόθεση εκφράζει έντονα και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για κήρυξη πολέμου εναντίον του Λιβάνου.

Ο Χαρίρι δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη Βυρηττό, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες για πιθανή κράτησή του, παρότι σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο, διαβεβαίωσε ότι διαθέτει πλήρη ελευθερία κινήσεων. 

«Αφού μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο (της Σαουδικής Αραβίας), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο πρόεδρος (Μακρόν) προσκάλεσε τον Σαάντ Χαρίρι και την οικογένειά του στη Γαλλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι ο Χαρίρι δεν καλείται να μεταβεί στη Γαλλία ως εξόριστος, τονίζοντας ότι επιθυμεί την πολιτική σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα του Λιβανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή