«Η Μάνδρα θρηνεί, δεν έμεινε τίποτα όρθιο»

«Η Μάνδρα θρηνεί, δεν έμεινε τίποτα όρθιο»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγωδία χωρίς τέλος χθες στη Δυτική Αττική, όταν η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μαγούλα, με αποτέλεσμα 15 νεκρούς (δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες) και 17 τραυματίες (μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη ΜΕΘ). Καθώς οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν φόβοι πως οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να αυξηθούν, ενώ δηλώνονται και ορισμένοι αγνοούμενοι. Η ισχυρότατη ορμή και το ύψος των νερών που κατέβαιναν ασυγκράτητα από μεγαλύτερα υψόμετρα για να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα, οι τόνοι λάσπης και φερτών υλικών που κατέβασαν οι χείμαρροι, που ξεχείλισαν και μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, τα μπαζωμένα ρέματα και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς και η εκδήλωση των πλημμυρών πριν ξημερώσει (με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να βρίσκονται ανύποπτοι στα κρεβάτια τους) μπορούν να εξηγήσουν και τις μεγάλες καταστροφές, αλλά και τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες.

Προμήνυμα της μαύρης λίστας του θανάτου έδωσε τις πρωινές ώρες η ανάσυρση νεκρής ηλικιωμένης γυναίκας από το υπόγειο διαμέρισμά της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα. Λίγο αργότερα, βρέθηκε νεκρός κι ένας ηλικιωμένος άνδρας στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμνονος. Από τους 15 νεκρούς, οι 13 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μάνδρας, αρκετοί εγκλωβισμένοι σε υπόγεια, άλλοι στο εσωτερικό σπιτιών ή επιχειρήσεων, ορισμένοι σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, ενώ άλλοι παρασύρθηκαν από τα νερά στον δρόμο, κυρίως στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θηβών. Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, προφανώς παρασυρμένες από τα νερά της βροχής. Η ορμή των νερών έκανε ακόμα πιο απειλητικό το ύψος τους, ανάγκαζε κατοίκους να παλέψουν κυριολεκτικά με τα κύματα, ενώ είχε τη δύναμη να παρασύρει όχι μόνον Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και φορτηγά, ακόμα και ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ, να ρίξει κάτω τοίχους.

Η περιοχή της Μάνδρας, όπως φαίνεται και από τα θύματα, ήταν εκείνη που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες. Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη τη Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της».

Βρεθήκαμε στη Νέα Πέραμο χθες το μεσημέρι, όταν ο καιρός άνοιξε λίγο, όπως και μερικοί δρόμοι. Η εικόνα που έβλεπες ήταν σαν να περπατάς σε χώρο που μόλις είχαν φύγει τα νερά του κατακλυσμού, αφήνοντας παχύ στρώμα λάσπης. Πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένα μαγαζιά, αυτοκίνητα στραπατσαρισμένα, πεταμένα το ένα πάνω στο άλλο, λες και είναι παιδικά παιχνίδια, ενώ αρκετοί προχειροφτιαγμένοι δρόμοι είχαν ανοίξει σαν τσιγαρόχαρτα (η μία ήταν η οδός… Χειμάρρας). Ακόμα και καΐκια βγήκαν στη στεριά, ενώ άλλα βούλιαξαν. «Τρία ρέματα κατεβαίνουν από το βουνό προς τη θάλασσα, περνώντας μέσα από τον οικισμό. Αυτά ξεχείλισαν, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να κατακλυστεί από νερό», μας είπε ο κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, δείχνοντάς μας το ύψος του νερού, που ξεπερνούσε το ένα μέτρο και παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του. Η βροχή ξεκίνησε κατά τις 4 π.μ., αλλά η μεγάλη κατεβασιά νερού και λάσπης στα ρέματα έφθασε στη Νέα Πέραμο στις 5.15. Εκτός των άλλων, έσπασε και αγωγός της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα τη διακοπή υδροδότησης σε μέρος της περιοχής.

«Συντρίμμια και θρύψαλα»

«Χάσαμε τους κόπους μιας ζωής. Νερό και λάσπη κατέστρεψαν το μαγαζί μας, την υποδομή αλλά και τα προϊόντα, που τα έχουμε χρεωμένα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;» λέει στην «Κ» ο κ. Ιορδάνης Παπαθανασίου, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ. «Το φορτηγό μας, που ήταν παρκαρισμένο εδώ απ’ έξω, το παρέσυραν άλλα αυτοκίνητα, που επίσης τα είχε πάρει το νερό και έγιναν όλα μαζί συντρίμμια και θρύψαλα», συμπληρώνει, ρωτώντας με αγωνία «Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις; Πότε θα έρθουν τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών;».

Στο κέντρο της Νέας Περάμου συναντήσαμε ακόμα και δύο δύτες! Τα αδέλφια Πετρόπουλοι ήταν με πλήρη καταδυτική στολή. «Κάναμε κατάδυση στα υπόγεια των σπιτιών μας και σε άλλα υπόγεια για έλεγχο. Μας ξύπνησε έγκαιρα η μητέρα μας με τηλέφωνο, που μένει πιο πάνω και προλάβαμε και βγάλαμε την οικογένεια και τα παιδιά έξω από το σπίτι, σε ψηλά σημεία», λένε στην «Κ».

Η Πυροσβεστική έλαβε στις περιοχές Μάνδρας και Μεγάρων, μέχρι τις 15.30 χθες, 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς από σπίτια και οχήματα. Επί τόπου επιχειρούσαν 155 πυροσβέστες με 53 οχήματα, ενώ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και οχημάτων της Περιφέρειας και των δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή