Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΡΑΡΕ. Πραξικόπημα πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα ο στρατός της Ζιμπάμπουε, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο της «εγκληματικά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που βρίσκεται 37 χρόνια στην εξουσία. Στρατιώτες κατέλαβαν χθες το πρωί το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αποκλείσει τους δρόμους προς τα κυβερνητικά κτίρια, το Κοινοβούλιο και το δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας Χαράρε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, ο πρόεδρος Μουγκάμπε και η οικογένειά του βρίσκονται σε ασφαλή τοποθεσία. Ο Μουγκάμπε συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα, στον οποίο είπε ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αγνωστο παρέμενε, ωστόσο, εάν η επέμβαση του στρατού θα σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του Μουγκάμπε, καθώς κύριος στόχος των στασιαστών μοιάζει να είναι ο αποκλεισμός της 52χρονος συζύγου του Μουγκάμπε, Γκρέις, από το να τον διαδεχθεί.

Ο Μουγκάμπε, τον οποίο πολλοί Αφρικανοί αντιμετωπίζουν ως ήρωα του πολέμου για ανεξαρτησία κατά της λευκής μειοψηφίας της Ροδεσίας, θεωρείται δικτάτορας από τη Δύση. Η καταστροφική διαχείριση της οικονομίας από το καθεστώς Μουγκάμπε έχει επιφέρει ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, έχοντας οδηγήσει σε ουσιαστική πτώχευση τη χώρα.

Ο Μουγκάμπε βύθισε πρόσφατα τη χώρα σε οξεία πολιτική κρίση, οδηγώντας σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο και μελλοντικό του διάδοχο. Η ηγεσία του στρατού της χώρας θεώρησε ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε προάγγελο της ανάδειξης της Γκρέις Μουγκάμπε σε επίσημη διάδοχο του συζύγου της.

«Στόχος μας είναι μόνο τα εγκληματικά στοιχεία στο περιβάλλον του προέδρου. Μόλις ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, η αναταραχή θα αποκατασταθεί», είπε ο υποστράτηγος Μόγιο.

Aυτοσυγκράτηση

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε χθες, ως επικεφαλής της Αναπτυξιακής Κοινότητας των Κρατών της Νότιας Αφρικής (SADC) ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, υπογραμμίζοντας την ελπίδα του ότι δεν θα επιβληθούν αντισυνταγματικές αλλαγές και ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα επιλυθεί χωρίς βία.

Ενα 24ωρο πριν από το πραξικόπημα, ο επικεφαλής του στρατού Κ. Τσιουένγκα είχε απειλήσει με επέμβαση, εφόσον δεν σταματούσαν αμέσως οι εκκαθαρίσεις εις βάρος συμμάχων του στρατού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF.

Συστάσεις να παραμείνουν στα σπίτια τους απηύθυνε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας στους υπηκόους του που βρίσκονται στη Ζιμπάμπουε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή