«Μυστικό» δωμάτιο με ιστορικά έγγραφα στο Κοινοβούλιο

«Μυστικό» δωμάτιο με ιστορικά έγγραφα στο Κοινοβούλιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος με τον οποίο η υπό τον κ. Νίκο Βούτση σημερινή πολιτική διεύθυνση της Βουλής χειρίστηκε την εξόχως ασυνήθιστη υπόθεση της ανακάλυψης σε «μυστικό» δωμάτιο του μεγάρου του Κοινοβουλίου εγγράφων με αναμφισβήτητη ιστορική αξία και πολιτική σημασία –εντοπίστηκε υλικό από τα χρόνια κιόλας αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 έως και την περίοδο της δικτατορίας του 1967– προκαλεί σειρά ερωτημάτων.

Η «ανακάλυψη» έγινε, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οκτώ μήνες πριν και, όπως προέκυψε, δεν υπήρξε ενημέρωση κομμάτων, ούτε είναι ακόμα σαφές ποιοι ακριβώς επί τόσους μήνες διαχειρίστηκαν το υλικό. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος έγινε χθες, σε «έκτακτη» και με σαφή επικοινωνιακό σχεδιασμό συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Βουλής. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε με την παρουσία και πολλών βουλευτών, παρουσιάστηκαν επιλεκτικά ελάχιστα από τα έγγραφα που βρέθηκαν, με ένα εξ αυτών να αφορά «πρακτικά» συνεδρίασης του «υπουργικού συμβουλίου» των δικτατόρων το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973. Με αυτό ως αφορμή ο πρόεδρος της Βουλής αιτιολόγησε τη χθεσινή ημέρα για να προβεί σε έκτακτες ανακοινώσεις: ήταν η πρώτη ημέρα της τριήμερης επετείου του Πολυτεχνείου, είπε.

1.180 φάκελοι

Το εύρος των ευρημάτων, όμως, φθάνει πολύ παλιά: «Δίπλα μου έχω αρχεία από πρακτικά από το 1844-45, δηλαδή ένα χρόνο μετά που ο Μακρυγιάννης και όχι μόνον επέβαλε την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα», είπε κάποια στιγμή ο κ. Βούτσης. Συνολικά γίνεται λόγος για 1.180 φακέλους που εντοπίστηκαν σε δωμάτιο, πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας, κατά τη διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, για την ενεργειακή επάρκειά του και τη στατικότητα του κτιρίου.

«Τότε δεν είχαμε πει τίποτα», σημείωσε καταδεικνύοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε τα κόμματα για τα ευρήματα, ενώ σε ερώτηση για το αν και ποιες ασφαλιστικές δικλίδες υπήρξαν, προκειμένου να διαφυλαχθούν τόσο το περιεχόμενο των φακέλων όσο και η αντικειμενική αξιοποίησή του, ο κ. Βούτσης περιορίστηκε να μιλήσει γενικώς για εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, για να συμπληρώσει: «Δικλίδες είναι ο Κανονισμός, είναι ο θεσμικός ρόλος, είναι η συνείδησή μας, είναι ο όρκος που δίνουμε όταν μπαίνουμε εδώ μέσα».

Το τι συνολικά βρέθηκε στις κούτες του «αγνώστου» έως πριν από μήνες εσωτερικού δωματίου θα γνωστοποιηθεί μετά πολλούς μήνες: ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ έργο που πρέπει να γίνει και το οποίο θα αναλάβει το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικών Αρχείων και Ιδιωτικών Συλλογών. Το έργο της πρώτης καταγραφής, της φυλλομέτρησης των περιεχομένων έως και η επιλογή εκείνων των ελάχιστων που μοιράστηκαν χθες με τη μορφή απεικονίσεων σε πολύπτυχη μικρή έκδοση της Βουλής πραγματοποιήθηκε πιθανώς από ομάδα επιστημόνων και διοικητικών υπαλλήλων της Βουλής, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τη σύνθεσή της ή ως προς το πότε και με ποια απόφαση συγκροτήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή