Aναβολή της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Aναβολή της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές εξελίξεις, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν προγραμματιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτηση και η ψήφιση του ν/σ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Η κατεπείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία άρχισε, χθες, με κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης, η οποία έκανε εξαρχής την εμφάνισή της με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εγείρει ενστάσεις για τις επιλεγείσες από την κυβέρνηση διαδικασίες. Ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν μπορούσε το νομοθέτημα να κατατεθεί νωρίτερα, επειδή έπρεπε να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς επί των τελευταίων οικονομικών στοιχείων και επικαλέστηκε «γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες» που είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν της ψήφισης (όπως η έκδοση ΚΥΑ), ώστε εγκαίρως, εντός Δεκεμβρίου, να δοθεί το μέρισμα. Τούτου δοθέντος, αναζητείται η πιο «κοντινή» ημερομηνία για την ψήφιση του ν/σ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η έγκαιρη εφαρμογή του, μετά τη χθεσινή απόφαση για την αναβολή που ελήφθη έπειτα από επικοινωνία του προέδρου της Βουλής με τον πρωθυπουργό.

Οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «κατεπείγον», όπως εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών, επικέντρωσαν στο επιχείρημα ότι θα έπρεπε να δοθεί απαραίτητος χρόνος σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το πού είναι αναγκαίο να δοθεί το μέρισμα, ώστε να είναι αποδοτικό και για τις οικογένειες και για την ανάπτυξη. Κόντρες εκδηλώθηκαν και με αφορμή τη χρήση του όρου «υπεραπόδοση» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος. «Να είναι πιο προσεκτικός ο υπουργός όταν μιλάει για “υπεραπόδοση”. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για υπερφορολόγηση, υπερεξόντωση της κοινωνίας», σχολίασε ο κ. Ι. Βρούτσης (Ν.Δ.). Προσπάθεια «κατεπείγουσας» αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά και στην υπόθεση Καμμένου, απέδωσε στην κυβερνώσα πλειοψηφία ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ). Εκ μέρους της Εν. Κεντρώων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «βιαστικές –όπως η τωρινή– ενέργειες της κυβέρνησης οδήγησαν και προ έτους την αντίστοιχη διαδικασία σε σημαντικά λάθη, όπως –τότε– η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε ανθρώπους που δεν το δικαιούνταν, ανάμεσά τους εν ενεργεία βουλευτές, που έχουν και την ιδιότητα συνταξιούχου».

Συζητήθηκαν, τέλος, ευρέως και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών ότι ως «μεσαία» και όχι φτωχή οικογένεια θεωρείται σήμερα μια τετραμελής με εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ ετησίως. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για φτωχοποίηση των ελληνικών οικογενειών και της μεσαίας τάξης από την κυβερνητική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή