Δυτική Αττική: Εκτίμηση ζημιών και αιτήσεις για αποζημιώσεις

Δυτική Αττική: Εκτίμηση ζημιών και αιτήσεις για αποζημιώσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα και η Μάνδρα από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, Γ. Βασιλείου, για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής το πρωί, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων. Από τις 10 π.μ. είχαν αναπτυχθεί συνεργεία διάσωσης, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν και πλωτά μέσα εντός της Μάνδρας, υπό την εποπτεία του διοικητή της Πυροσβεστικής Αττικής Κων. Γιόβα. Στις 11.30 π.μ. βρέθηκαν στη Μάνδρα, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Στη συνέχεια προετοιμάστηκαν συσκέψεις της περιφέρειας και κατόπιν της κυβέρνησης, με υπηρεσιακούς παράγοντες, στο Μαξίμου.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλ. Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στη Δυτ. Αττική. Θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, ενώ μεταξύ των ενδεχόμενων αδικημάτων που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης, από σήμερα αρχίζει η καταγραφή των ζημιών από ειδικές ομάδες της περιφέρειας. Σχετικά με την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτ. Αττικής. Οσον αφορά τις ζημιές σε οικίες, προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον δήμο τους, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη. Ειδικά για την καταγραφή των καταστροφών σε φυτική και ζωική παραγωγή και για τη χορήγηση αποζημιώσεων, η περιφέρεια σημειώνει πως ο αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ, γι’ αυτό οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ-ΕΛΓΑ των δήμων τους.

Δίπλα στους κατοίκους στη Μάνδρα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, στέκεται το Ολοι Μαζί Μπορούμε. Καθώς ένα από τα πρώτα προβλήματα είναι η σίτιση, δεδομένου ότι πολλές οικοσκευές έχουν καταστραφεί και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ετοιμάσουν φαγητό, το Ολοι Μαζί Μπορούμε θα παραδώσει 300 μερίδες μαγειρεμένο φαγητό σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Μάνδρας. Επίσης, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη θεατρική παράσταση «Το Τίμημα», σήμερα 16 Νοεμβρίου, θα αγοραστούν τρόφιμα, τα οποία θα παραδοθούν στο δημαρχείο Μάνδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή