Κεντροαριστερά: Η «αριθμητική» του πρώτου γύρου

Κεντροαριστερά: Η «αριθμητική» του πρώτου γύρου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές χωρίς αριθμητική δεν γίνεται. Η «Κ» επιχειρεί σήμερα τη χαρτογράφηση του πρώτου γύρου των εκλογών, καταγράφοντας αναλυτικά τις δυνάμεις των δύο υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στις τέσσερις περιφέρειες της χώρας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, στην Αττική ψήφισαν σύνολο 73.384 πολίτες, με την Κ. Μακεδονία να ακολουθεί με 30.246. Τα άλλοτε ισχυρά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα, στην οποία ανήκει και η γενέτειρα του ιδρυτή του κόμματος Ανδρ. Παπανδρέου – η Αχαΐα, ακολούθησαν με 19.096 και 13.545 αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς παρά το γεγονός πως στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όλους τους νομούς στη Μεγαλόνησο, ενώ στην Αχαΐα ξεπέρασε το 40%, φαίνεται πως το «πράσινο» παρελθόν όχι μόνο δεν έχει εκλείψει αλλά εξακολουθεί να είναι έντονο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες εκλογές.

Αναλυτικά τώρα, στη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων: στην Αττική η Φ. Γεννηματά συγκέντρωσε 20.482 ψήφους έναντι 11.515 του Ν. Ανδρουλάκη. Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα συναντούμε τις εξής αναλογίες: στη Δ. Αττική –στην οποία λαμβάνουν χώρα από χθες τα θλιβερά γεγονότα με τις χαμένες ζωές συνανθρώπων μας– ο Ν. Ανδρουλάκης έλαβε 347 ψήφους έναντι 529 της Φ. Γεννηματά. Στα δυτικά προάστια, περιοχές κατ’ εξοχήν λαϊκών στρωμάτων, η κ. Γεννηματά πλειοψήφησε με 2.674 ψήφους έναντι 1.284 του κ. Ανδρουλάκη. Η υπεροχή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται και στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, αλλού με μεγαλύτερη, αλλού με μικρότερη διαφορά. Χαρακτηριστικά, στον κεντρικό τομέα στον οποίο ανήκει και ο Δήμος της Αθήνας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε 6.696 έναντι 3.741 του ευρωβουλευτή. Στον βόρειο τομέα, τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν προβάδισμα της Φ. Γεννηματά με 4.845 έναντι 3.026 του κ. Ανδρουλάκη, ενώ στον νότιο τομέα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 3.155 έναντι 1.670. Η μικρότερη διαφορά στην Αττική καταγράφηκε στον ανατ. τομέα όπου η κ. Γεννηματά έλαβε 2.583 ψήφους έναντι 1.444 του κ. Ανδρουλάκη.

Αντίθετα, στην Κρήτη, ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος πλειοψήφησε λαμβάνοντας συνολικά 7.178 ψήφους έναντι 6.758 της προέδρου του κόμματος. Η κ. Γεννηματά κατάφερε να περάσει τον αντίπαλό της μόνο στο Λασίθι, όπου έλαβε 940 ψήφους έναντι 867. Στο Ηράκλειο, που είχε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 4.192 ψήφους έναντι 3.858 της κ. Γεννηματά, ενώ πρώτος έκοψε το νήμα και σε Ρέθυμνο με 1.131 και Χανιά με 988 αντίστοιχα, με τη Φ. Γεννηματά να συγκεντρώνει 1.102 και 858 αντίστοιχα.

Στη Δ. Ελλάδα δεσπόζει το αποτέλεσμα της Αχαΐας, τόσο λόγω όγκου συμμετοχής όσο και συμβολισμού. Εκεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε 2.228 ψήφους έναντι 949 του κ. Ανδρουλάκη.

Τέλος, από τη Β. Ελλάδα ενδιαφέρον έχει η Θεσσαλονίκη, όπου η κ. Γεννηματά έλαβε 6.018 ψήφους, ενώ ψηλά κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης φτάνοντας τις 3.354 ψήφους.

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ

Οσον αφορά τώρα την κινητικότητα των υποψηφίων, νωρίς το μεσημέρι ο κ. Ανδρουλάκης συνάντησε τον Γ. Καμίνη τον οποίο εκθείασε με δήλωσή του για τον αγώνα που έκανε. Την ίδια ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εστίασε στην αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής, χωρίς να αναφέρεται ευθέως σε κάποιον υποψήφιο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», τα περισσότερα στελέχη, που αξίζει να σημειωθεί πως στον πρώτο γύρο κινήθηκαν προς την πλευρά του κ. Καμίνη, εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς την κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή