Εως τις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές για το swap

Εως τις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές για το swap

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής (swap) των 20 ομολόγων που προέκυψαν από το PSI, μετά το κούρεμα του Φεβρουαρίου του 2012, με 5 νέους τίτλους.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 μ.μ. της Τετάρτης, ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους μέσα σε διάστημα 10 εργάσιμων ημερών έως και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ., να ανταλλάξουν 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους.

Η μεγάλη χρονική διάρκεια του βιβλίου προσφορών είναι φυσιολογική και δικαιολογείται λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, «σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παρασχεθεί στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά». Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους υπογραμμίζει ο ΟΔΔΗΧ «είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία».

Οπως αποτυπώνεται στον πίνακα, η ανταλλαγή των 20 ομολόγων έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με: α) τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023, β) τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028, γ) τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033, δ) τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037 και ε) τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Στον πίνακα περιγράφονται οι όροι ανταλλαγής των υφιστάμενων 20 ομολόγων με τις 5 νέες εκδόσεις. Για παράδειγμα, οι ομολογιούχοι με ομόλογα που λήγουν στις 24/2/2023 ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα τα ανταλλάξουν με τα ομόλογα που λήγουν στις 30/1/2023 με αναλογία 100,875% επί της ονομαστικής αξίας, δηλαδή το σύνολο της νέας ονομαστικής αξίας θα ανέρχεται στις 100.875 ευρώ.

Οι ομολογιούχοι με ομόλογα που λήγουν στις 24/2/2024 θα τα ανταλλάξουν με δύο από τους νέους τίτλους: με το νέο ομόλογο που λήγει στις 30/1/2023 και θα λάβουν αναλογία 85,250% επί της αρχικής ονομαστικής αξίας και με το νέο ομόλογο που λήγει στις 30/1/2028 και θα λάβουν αναλογία 15,5% επί της αρχικής ονομαστικής αξίας. Συνολικά οι κάτοχοι του ομολόγου θα έχουν αποκτήσουν τίτλους με ονομαστική αξία 100.750 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τους όρους ανταλλαγής, δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος της χώρας από την ανταλλαγή των νέων ομολόγων (εκτιμάται σε 180 εκατ. ευρώ αν ανταλλαγεί το 65% των ομολόγων του PSI).

Να σημειωθεί ότι ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ, όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για την ποσοτική χαλάρωση (QE) που ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018.

Είναι επίσης σαφές ότι το swap αυτό, παρά το μεγάλο του μέγεθος, δεν αφορά την εισροή «νέου» χρήματος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το «νέο» (επενδυτικό) χρήμα αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην επόμενη έκδοση ομολόγων, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2018 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το Reuters, τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Το πρακτορείο επικαλείται πηγή από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις πληροφορίες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 60% κατέχουν ξένα hedge funds (όπως του Πολ Καζάριαν) και τo υπόλοιπo 40% Ελληνες ομολογιούχοι και συγκεκριμένα το Kοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες ομολογιούχοι και οι ελληνικές τράπεζες (υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 3 δισ. ευρώ).

Βήματα εξόδου στις διεθνείς αγορές

«Η Ελλάδα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την έναρξη διαδικασίας του swap των ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα εξής: «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές». Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε το swap των ομολόγων και στο πλαίσιο της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «πριν από δύο ώρες ξαναβγήκαμε πάλι στις αγορές για αναδιάρθρωση του χρέους, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογά μας».

Τη διαδικασία συναλλαγής για το επόμενο δεκαπενθήμερο έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Επίσης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως συνεργαζόμενοι εκπρόσωποι παρέχοντας πληροφορίες προς τους ομολογιούχους για να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή