Ανώμαλη προσγείωση για τον Τραμπ

Ανώμαλη προσγείωση για τον Τραμπ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τη μαραθώνια περιοδεία του στην Ασία, που τον κράτησε επί 12 ημέρες μακριά από την Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, για να βρει ένα βαθύτατα διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο πιο άμεσος πονοκέφαλος για τον Αμερικανό πρόεδρο ακούει στο όνομα Ρόι Μουρ. Εχοντας κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, ο Μουρ φιλοδοξεί να εκλεγεί γερουσιαστής στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου στην πολιτεία Αλαμπάμα, ώστε να πληρωθεί η θέση που έμεινε κενή τον Φεβρουάριο, όταν ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς εγκατέλειψε το Κογκρέσο για να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης.

Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης πιέζουν τον Μουρ να αποσυρθεί από την κούρσα, ύστερα από τις καταγγελίες που τον φέρουν να έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά πέντε μαθήτριες, όταν ο ίδιος διήνυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει να συνεχίσει την εκστρατεία του μέχρι τέλους. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν τον είχε υποστηρίξει στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αντίθετα εξέφρασε την προτίμησή του για ανθυποψήφιό του. Μέχρι στιγμής, όμως, αποφεύγει να του ζητήσει δημοσίως να αποσυρθεί, ενδεχομένως γιατί, όπως υποστηρίζουν ρεπορτάζ αμερικανικών μίντια, φοβάται ότι δεν θα εισακουσθεί, κάτι που θα πλήξει το κύρος του.

Στο μεταξύ, η Γερουσία άνοιξε, πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια, συζήτηση για τη δυνατότητα του προέδρου να εξαπολύσει, χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλο, πυρηνική επίθεση. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Κόρκερ, αναγνώρισε ότι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον ο πρόεδρος Τραμπ είναι σε θέση να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ή να ακυρώσει διεθνείς συνθήκες. Διευκρίνισε όμως ότι η συζήτηση στη Γερουσία αφορά τον εκάστοτε πρόεδρο και όχι ειδικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απόστρατος στρατηγός Ρόμπερτ Κέλερ, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Οπλων, κατέθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, οι στρατιωτικοί μπορούν να αρνηθούν να εκτελέσουν «παράνομες» διαταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή