Ταχύτατη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους προβλέπει ο Κάρλο Παντοάν

Ταχύτατη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους προβλέπει ο Κάρλο Παντοάν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταχύτατη μείωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κάρλο Παντοάν. Σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο κ. Παντοάν μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η ιταλική κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα διαβλέπει περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της ιταλικής οικονομίας στην κατηγορία ΒΒΒ, έπειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Ευρισκόμενο στο 133% του ΑΕΠ, το χρέος του ιταλικού κράτους είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό. «Αναμένουμε την ταχύτατη μείωση του δημόσιου χρέους στο εγγύς μέλλον, λόγω της ενίσχυσης των ονομαστικών ρυθμών ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Παντοάν στο CNBC.

Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μήπως υπάρξουν επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία λόγω της μείωσης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον περασμένο μήνα. Από τις αρχές του 2018, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα μειωθεί από τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα στα 30 δισ. ευρώ. Ο κ. Παντοάν δήλωσε στο CNBC ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπ’ όψιν την πιθανότητα αύξησης των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων. Αυτό που τον απασχολεί είναι σε πόσο καιρό οι ιταλικές τράπεζες θα καταφέρουν, τελικά, να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία έχει τεθεί στο στόχαστρο των Βρυξελλών, λόγω του υψηλού χρέους της και της συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών της, συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ.

Τη μείωση του δημόσιου χρέους δεν επέτρεπε η ύφεση που ταλάνιζε την ιταλική οικονομία από το 2008 έως το 2014, η οποία προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση την περίοδο 2007-2009 και από τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη παροχή νέων πιστώσεων.

Σήμερα, παρά την εμφανή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ιταλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η οικονομία της θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα έπειτα από δέκα χρόνια. Οικονομολόγοι της Berenberg Bank αποδίδουν τις θετικές επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας στην ενίσχυση της απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε από το 13% τον Νοέμβριο του 2014 στο 11,1% τον Σεπτέμβριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή