Εισαγγελική παραγγελία για δάνεια προς επιχειρηματικούς ομίλους

Εισαγγελική παραγγελία για δάνεια προς επιχειρηματικούς ομίλους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παραγγελία για την εξακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ απεστάλη στις τράπεζες.

Οπως μετέδωσε η ιστοσελίδα euro2day.gr η εισαγγελική παραγγελία έφτασε στις τράπεζες μέσω του ΣΔΟΕ και «αφορά τον έλεγχο του συνόλου των χορηγήσεων σε πλειάδα μεγάλων και μεσαίων ομίλων, ανάμεσά τους και κάποιοι που συγκαταλέγονται στην “αφρόκρεμα” της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η συνολική δανειακή έκθεση των οποίων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,7 δισ. ευρώ».

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι μεταξύ των δανείων προς διερεύνηση περιλαμβάνονται και ορισμένοι από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας που δεν εμφανίζουν ούτε εμφάνισαν στο παρελθόν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Πρόκειται για επιχειρήσεις από διάφορους τομείς όπως: μεταλλουργία, τσιμεντοβιομηχανία, κατασκευές, πληροφορική, ναυτιλία, ενέργεια, πετρέλαια κ.ά. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν την απορία τους για την εμπλοκή υγιών επιχειρήσεων και εικάζουν ότι το θέμα ανοίγει είτε γιατί υπάρχουν κάποιες καταγγελίες τις οποίες το ΣΔΟΕ και οι δικαστικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν είτε εξαιτίας υπερβάλλοντος ζήλου των Αρχών. Αλλοι προχωρούν ακόμα περισσότερο κάνοντας λόγο για μια ιδιότυπη κατάσταση άσκησης πιέσεων στα τραπεζικά στελέχη.

Επιπλέον νομικοί κύκλοι εκφράζουν αιτιάσεις για τις οικονομικές γνώσεις μερίδας δικαστικών λειτουργών που ελέγχουν οικονομικές υποθέσεις. Δικηγόροι αναφέρουν εξέταση κατηγορούμενου τραπεζικού στελέχους από εισαγγελέα, ο οποίος ρώτησε για ποιο λόγο εγκρίθηκε δάνειο σε κερδοφόρο επιχείρηση και για ποιο λόγο μια εταιρεία με κέρδη χρειάζεται δάνεια, ερωτήσεις που αποτυπώνουν περιορισμένη αντίληψη για το πώς λειτουργεί το επιχειρείν.

Με την εισαγγελική παραγγελία θα διερευνηθεί εάν τηρήθηκε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο κατά τη χορήγηση και την παρακολούθηση των δανείων, εάν υπήρξαν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών και εάν ελήφθησαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση εξασφαλίσεις. Την ίδια ώρα οι τράπεζες διαμαρτύρονται για τον όγκο των αιτημάτων που δέχονται από τις Αρχές. Οπως έχει γράψει η «Κ» περισσότερα από 3.500 αιτήματα την εβδομάδα ή 14.000 τον μήνα δέχονται οι τράπεζες από την εφορία, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τους οικονομικούς εισαγγελείς, την οικονομική αστυνομία, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους φορείς του Δημοσίου, για την παροχή οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών. Οπως σημειώνουν τα τελευταία χρόνια διάφοροι φορείς του Δημοσίου έχουν ζητήσει από τις τράπεζες 2-3 φορές τα ίδια στοιχεία. Οι Αρχές κινούνται χαοτικά, ζητώντας έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που καλύπτει πάρα πολλά χρόνια, στοιχεία τα οποία πρακτικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Ή με άλλα λόγια οι έρευνες χάνονται σε έναν ωκεανό ποσοτικών δεδομένων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι Αρχές, αδιαφορώντας ή μη κατανοώντας τις δυσκολίες, και το κόστος, ανεύρεσης τόσο μεγάλου όγκου πληροφοριών, φαίνεται ότι ζητούν τεράστιο όγκο δεδομένων, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τι ψάχνουν, πώς θα το βρουν και ποια στοιχεία βοηθούν στο να πετύχουν τον στόχο τους.

Δηλαδή, λειτουργούν ως συλλέκτες στοιχείων, τα οποία στοιβάζονται αναξιοποίητα. Η ανεπάρκεια των ερευνών αποτυπώνεται στις πολύ φτωχές επιδόσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια στην πάταξη της φοροδιαφυγής ή την αξιοποίηση πληροφοριών όπως την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή