Ολοι πλουτίζουν, πιο πολύ όμως οι πλούσιοι

Ολοι πλουτίζουν, πιο πολύ όμως οι πλούσιοι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς έχει φουντώσει η δημόσια συζήτηση για την οικονομική ανισότητα, ένα παράδοξο φαινόμενο αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια: το ποσοστό των ανθρώπων με το χαμηλότερο εισόδημα θα μειωθεί, ενώ η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου θα αυξηθεί ταχύτερα απ’ οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής ομάδας. Αυτές οι προβλέψεις, που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από όσους υποστηρίζουν ότι περιορίζεται, έστω και με αργό ρυθμό, η οικονομική ανισότητα αλλά και από όσους υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς το γεγονός ότι οι κροίσοι θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι. Η διαρροή των Paradise Papers αποκάλυψε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι και εταιρείες του κόσμου για να περιορίσουν στο ελάχιστο τον φόρο που πληρώνουν και αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση περί οικονομικής ανισότητας. «Ενας κανόνας γι’ αυτούς και ένας για τους υπόλοιπους», ήταν η κοινή αντίδραση μετά την αποκάλυψη των Paradise Papers. Οπότε, δείχνουν οι προβλέψεις της Credit Suisse ότι μειώνεται η οικονομική ανισότητα ή όχι; Ας εξετάσουμε το επιχείρημα ότι πράγματι μειώνεται.

Σύμφωνα με την CS, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% στα 341 τρισ. δολάρια το 2022 από 280 τρισ. δολάρια το 2017. Το ποσοστό των ενηλίκων με καθαρή περιουσία (σύνολο περιουσίας μείον δάνεια) μικρότερη από 10.000 δολάρια θα μειωθεί από το 70,1% σήμερα στο 66,4%. Πρόκειται περί σαφούς ενδείξεως ότι γίνονται πλουσιότεροι οι πιο φτωχοί αυτού του κόσμου. Η σημαντικότερη μεταβολή αφορά τη μεσαία τάξη (δηλαδή όσους ανθρώπους έχουν καθαρό εισόδημα μεταξύ 10.000-100.000 δολαρίων), στην οποία θα ανήκει το 24,4% των ενηλίκων από 21,3% σήμερα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αύξηση από κάθε άλλη κατηγορία πλούτου, με περίπου 230 εκατ. ανθρώπους (τα 2/5 είναι Κινέζοι) να εντάσσονται σε αυτήν την επόμενη πενταετία. Το 2000, οι αναπτυσσόμενες αγορές συγκέντρωναν το 11% του παγκόσμιου πλούτου. Το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 19% το 2017 και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 22% έως το 2022. Οπότε συμπεραίνει κανείς ότι πλουτίζουν οι φτωχότερες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι πλούσιοι πλουτίζουν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Οπως αναγνωρίζει η CS, η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου των χρηματοπιστωτικών στοιχείων (μετοχές και ομόλογα), γεγονός που ευνοεί τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους. Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων κατέχει σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υποχωρήσει αυτή η τάση. Σύμφωνα με την CS, «από το 2000 έως σήμερα ο αριθμός των εκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 170% και ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων (όσων έχουν καθαρή περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων) κατά 500%». Την επόμενη πενταετία, ο αριθμός των εκατομμυριούχων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% στα 44 εκατ. ανθρώπους από 36 εκατ. σήμερα.

Ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων θα αυξηθεί κατά 45.000, δηλαδή θα φθάσει τις 193.000 το 2022. Ο αριθμός των πλουσίων και των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί και στις αναδυόμενες χώρες την ερχόμενη πενταετία. Η Credit Suisse προβλέπει αύξηση των εκατομμυριούχων περισσότερο από 40% στην Κίνα, περισσότερο από 50% στην Ινδία και στη Λατινική Αμερική και περισσότερο από 70% στην Αφρική. Οπότε δεν υπάρχει σημαντική διάχυση του πλούτου από την κορυφή της πυραμίδας προς τη βάση. Η άνοδος της παλίρροιας φέρνει ψηλά όλες τις βάρκες, θα μπορούσε να πει κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή