Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/11/17)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια στοχοποίησης του διοικητή της ΤτΕ

Ενα παράδοξο σχέδιο κυκλοφορεί σε πολιτικά γραφεία. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει δίωξη εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.), έως τα τέλη του έτους, για οιοδήποτε θέμα, έτσι ώστε να μπορέσει να τον βγάλει από τη θέση του και να τοποθετήσει εκεί κυβερνητικό στέλεχος. Πάντως, έχουν γνώση οι φύλακες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και υπενθυμίζουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ και ειδικότερα του διοικητή της. Η ΤτΕ αποτελεί, ουσιαστικά, παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο διοικητής της είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Οσάκις επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο εθνικής κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Η ανεξαρτησία της νομισματικής αρχής είναι ακρογωνιαίος λίθος του ευρωσυστήματος και όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη της λειτουργίας της Ευρωζώνης δεν παίζει με αυτήν.

Τέλος η διαπραγμάτευση ADR της Εθνικής Τράπεζας

Τη διακοπή του προγράμματος ADR –πιστοποιητικά που συνδέονται με μετοχές και τελούν υπό διαπραγμάτευση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά– αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα. Το Δ.Σ. στάθμισε τα οφέλη διατήρησης του προγράμματος ADR έναντι του συνδεδεμένου κόστους και αποφάσισε ότι η διακοπή του προγράμματος είναι προς το συμφέρον της ΕΤΕ, λόγω του περιορισμένου μεγέθους των ADR, του κόστος του προγράμματος και των υποχρεώσεων αναφοράς, της υποβολής εγγράφων και της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών.

Στο εξωτερικό διατηρούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις

Συνεχίζουν να διατηρούν στο εξωτερικό και σε αναλογία 60%-40% τα ταμειακά τους διαθέσιμα οι εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους μάνατζερ των επιχειρήσεων είναι το ενδεχόμενο να είναι το 2018 προεκλογική ή και εκλογική χρονιά για την Ελλάδα. Στις δεκαπενθήμερες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων επικρατεί η άποψη να διατηρούνται τα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό, ώστε να πληρώνονται οι φόροι, οι πρώτες ύλες, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθοδοσίες.

Τα νέα παιχνίδια ενισχύουν τον ΟΠΑΠ

Τις 10.000 θα φτάσουν οι εγκατεστημένες παιγνιομηχανές (VLTs) έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου λειτουργούσαν περίπου 5.300 VLTs και σήμερα 7.144. Στόχος του Οργανισμού είναι έως τα τέλη του 2018 να φτάσουν τις 20.000 έως 22.000. Φαίνεται ότι οι μηχανές άρεσαν στους Ελληνες παίκτες, αφού, σύμφωνα με τον κ. Κόουπ, εκτός από τα VLTs, ώθηση στις πωλήσεις έδωσαν και οι μηχανές αυτόματου στοιχηματισμού (Self Service Betting Terminals ή SSBT). Τα έσοδα για τον στοιχηματισμό αυξήθηκαν κατά 21% στο τελευταίο τρίμηνο.

Νέο, λειτουργικότερο Ε3 ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Την αλλαγή του εντύπου Ε3, το οποίο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, επανασχεδιάζει η φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με τον διοικητή της ανεξάρτητης αρχής Γιώργο Πιτσιλή (φωτ.), βρίσκεται σε τελική φάση και τις προσεχείς μέρες θα δοθεί για παρατηρήσεις σε επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό. Στόχος είναι η συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία και η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων. Ο κεντρικός στόχος αυτών των αλλαγών είναι να αποκτήσει η ΑΑΔΕ γνώση των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία, να γνωρίζει δηλαδή τι είναι εύλογο και τι όχι, ώστε ο έλεγχος να εστιάζει σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσον όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή