Ενα «όπλο γενικής χρήσης» στην υπηρεσία της Αγκελα Μέρκελ

Ενα «όπλο γενικής χρήσης» στην υπηρεσία της Αγκελα Μέρκελ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέτερ Αλτμάγερ είχε πει κάποτε πως δεν θα γίνει ποτέ πρωτοκλασάτος πολιτικός εξαιτίας της εμφάνισής του, καθώς είναι ένας πολύ σωματώδης άντρας που φαίνεται να είναι μόνιμα ατημέλητος, με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι και τη γραβάτα στραβά δεμένη. Ωστόσο, ο προσωπάρχης της Αγκελα Μέρκελ και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να εξελιχθεί στον σημαντικότερο υπουργό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Τα τελευταία χρόνια η Μέρκελ είχε στραφεί συχνά στον Αλτμάγερ, ο οποίος είναι γνωστός ως «όπλο γενικής χρήσεως», αναθέτοντάς του τις πιο ευαίσθητες και πολύπλοκες αποστολές, από το να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τις αντιδημοφιλείς οικονομικές διασώσεις της Ελλάδας μέχρι το να συντονίζει την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό κατά το 2015. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Αλτμάγερ έχει αναδειχθεί ως γεφυροποιός κατά τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των τριών ετερόκλητων κομμάτων. Αν ευοδωθούν οι συνομιλίες, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η Μέρκελ θα επιδιώξει να τον διατηρήσει στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη, ενδεχομένως, πρόκληση της τέταρτης θητείας της: την επίτευξη συμφωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «Το ότι η Μέρκελ τον διόρισε υπουργό για αυτή τη μεταβατική περίοδο αποτελεί σημάδι πως τον εμπιστεύεται για αυτή τη δουλειά και μελλοντικά», λέει υψηλόβαθμος σύμβουλος της Μέρκελ.

Ο Χέντρικ Εντερλαϊν, επικεφαλής του think tank Ινστιτούτο Ντελόρ, λέει πως κάτι τέτοιο θα έστελνε «πολύ ισχυρό μήνυμα» στη Γαλλία. Αναμένεται πως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα έχει τον πρώτο λόγο για το υπουργείο Οικονομικών, αν όμως δεν καταλάβει τη θέση ο ίδιος ο επικεφαλής του FDP, τότε ο Αλτμάγερ θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή. Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ την περασμένη εβδομάδα, ο Αλτμάγερ είχε πει πως δεν θα γίνουν δεκτές με «απεριόριστο ενθουσιασμό» όλες οι γαλλικές προτάσεις, ωστόσο είχε προσθέσει ότι «δεν το έχω κρύψει ποτέ πως είμαι υποστηρικτής της γαλλογερμανικής συνεργασίας». Ο Αλτμάγερ είναι 59 ετών και έχει γεννηθεί στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, κοντά στα γαλλικά σύνορα, ενώ ξεχωρίζει ανάμεσα στους τεχνοκράτες συμβούλους της Μέρκελ. Μιλάει με άνεση αγγλικά, γαλλικά και ολλανδικά και είναι πολύ καλός επικοινωνιακά, σε αντίθεση με το αφεντικό του. Του αρέσει επίσης να αυτοσαρκάζεται. Πριν από μερικά χρόνια είχε υπολογίσει το βάρος του σε 140 κιλά, ωστόσο σήμερα λέει πως αυτό είναι «κρατικό μυστικό».

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θεωρούν πως ο Αλτμάγερ, έχοντας αποτελέσει επί χρόνια τον άνθρωπο των «ειδικών αποστολών» της κ. Μέρκελ, είναι το αουτσάιντερ για να τη διαδεχθεί μια ημέρα. Ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU είχε πείσει αρκετούς απρόθυμους συναδέλφους του να υποστηρίξουν την οικονομική διάσωση της Ελλάδας, παραθέτοντας δείπνα με σπιτικό φαγητό και κόκκινο κρασί. Αργότερα, ως υπουργός Περιβάλλοντος είχε καταφέρει να φέρει εις πέρας τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το 2013 είχε διοριστεί προσωπάρχης της Μέρκελ. «Είναι αφοσιωμένος ευρωπαϊστής και θα αποτελέσει σημαντική φιλοευρωπαϊκή φωνή σε οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση», λέει ο Μάρτιν Σελμάγερ, προσωπάρχης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή