Νικ Κέιβ: Ο άνθρωπος πίσω από τον σταρ

Νικ Κέιβ: Ο άνθρωπος πίσω από τον σταρ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστός ως «Ο πρίγκιπας του σκότους», υπήρξε φρόντμαν της «πιο βίαιης μπάντας του ’80» και στα τραγούδια του επανέρχεται με εμμονική προσήλωση στα ζητήματα του θανάτου, της τρέλας και του μοιραίου έρωτα. Κι όμως, για όσους τον έχουν γνωρίσει ο Νικ Κέιβ είναι απλώς ένας συνεσταλμένος, εσωστρεφής τύπος που ουδέποτε συμφιλιώθηκε με τον ρόλο του ροκ σταρ και προτιμά το σκοτάδι μόνον επειδή εκεί αισθάνεται ασφαλής. Στην αντίφαση ανάμεσα στην ωμή βία των στίχων του και την ανεπιτήδευτη σεμνότητα της προσωπικότητάς του οφείλεται εν πολλοίς η αρνητική αντίδραση των θαυμαστών του, που το 1989 παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «The Road to God Knows Where» του Uli M Schueppel και έπεσαν από τα σύννεφα βλέποντας έναν συνηθισμένο άνθρωπο να χορεύει ακούγοντας το «Papa Don’t Preach» της Μαντόνα σε μια άδεια συναυλιακή αίθουσα.

Εκτοτε, το κοινό είχε κι άλλες ευκαιρίες να διεισδύσει στα ενδότερα της ζωής και της σκέψης του Κέιβ για να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ναι μεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, αλλά δεν επιδιώκει να συντηρήσει το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του. Στην πρώτη σκηνή του βραβευμένου φιλμ «20.000 μέρες στη Γη», ο ίδιος και η γυναίκα του βρίσκονται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους και παραδέχονται πως τίποτα στη σχέση τους δεν είναι τόσο «ιερό» ώστε να μην μπορεί να μεγεθυνθεί, να παραποιηθεί ή να εξιδανικευθεί σε ένα τραγούδι. Στην πιο πρόσφατη ταινία «One More Time with Feeling», ο Αυστραλός μουσικός και συνθέτης μιλάει ανοικτά για το πλαίσιο ηχογράφησης του 16ου άλμπουμ του «Skeleton Tree», λίγους μήνες μετά τον θάνατο του 15χρονου γιου του. Ο σκηνοθέτης Αντριου Ντόμινικ είχε το ελεύθερο να κάνει όποια ερώτηση ήθελε, και οι απαντήσεις του Κέιβ ήταν τόσο ειλικρινείς που ορισμένες «κόπηκαν» από την τελική εκδοχή γιατί ο Ντόμινικ ένιωθε πως είχε κατά κάποιον τρόπο εκμεταλλευθεί τη θέση του. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά μέρος του «Skeleton Tree» απόψε, στην πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Bad Seeds στο γήπεδο Tae Kwon Do. Kαι για όσους δεν κατάφεραν να προμηθευθούν εισιτήρια για τη συναυλία, η διάσημη μπάντα θα βρεθεί ξανά στην Aθήνα στις 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Eject, και η προπώληση μόλις ξεκίνησε.

Γεννημένος το 1957 σε μια μικρή πόλη της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, ο Κέιβ υπήρξε μέλος της τοπικής εκκλησιαστικής χορωδίας αλλά και αρκετά ατίθασος ώστε να αποβληθεί από το σχολείο σε ηλικία 13 ετών.

Στα 19, πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του όταν η μητέρα του ήρθε να τον παραλάβει από το αστυνομικό τμήμα, όπου είχε οδηγηθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε ληστεία. «Ο θάνατος του πατέρα μου δημιούργησε ένα κενό στη ζωή μου, έναν χώρο όπου οι λέξεις μου άρχισαν να επιπλέουν, να συγκεντρώνονται και να βρίσκουν έναν σκοπό» θα εξομολογούνταν αργότερα. Αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στη ζωγραφική για να ασχοληθεί με τη μουσική, ο Κέιβ μαζί με τον Μικ Χάρβεϊ και τρεις συμφοιτητές τους δημιούργησαν τους Boys Next Door, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Birthday Party, για να διαλυθούν τελικά το ’83, χρονιά ίδρυσης των Bad Seeds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή