Ερευνα για τα Paradise Papers διέταξε η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων

Ερευνα για τα Paradise Papers διέταξε η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα για τα λεγόμενα Paradise Papers, που δημοσιεύθηκαν και στη χώρα μας με φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, διέταξε η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, θα ελεγχθούν και κατά μόνας, αλλά και συνδυαστικά με τις λοιπές λίστες που διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς (Μπόγιαρνς, Ρηνανίας και άλλες), προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα για την δρομολόγηση της έρευνας για τα Paradise Papers θα είναι η παραλαβή των στοιχείων ελληνικού ενδιαφέροντος και η αξιολόγησή τους σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα ή μη της ύπαρξης εξωχώριων εταιρειών, καθώς το όλον θέμα κινείται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο όριο νομιμότητας και παρανομίας.

Για το λόγο αυτό, η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, έχει προκρίνει τη συνδυαστική εξέταση των στοιχείων της συγκεκριμένης λίστας με άλλες που ήδη υπάρχουν από καιρό στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο εισαγγελέων για την υπόθεση της Novartis

Kλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου, στο πλαίσιο δικαστικής συδρομής, να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση της Novartis.

Hδη από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες επίσης διενεργούν μεγάλη έρευνα για την υπόθεση τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς όσο και σε ποινικό επίπεδο, μετά τις καταθέσεις που έδωσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, δύο μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρεία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, αλλα και ιδιωτικών γιατρών, προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή στο θέμα κρατικών αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο εισαγγελικοί λειτουργοί (από την Εισαγγελία Διαφθοράς) πραγματοποίησαν έφοδο εστα γραφεία της εταρείας, προχωρώντας σε κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών ήδη έχουν μπει τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή