Βαρσοβία by Locals

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζιν-τόνικ με μπαχαρικά, ένα μουσείο αφιερωμένο στους Εβραίους της Πολωνίας και το καλύτερο milk bar της πόλης.

Μουσείο Polin

Anielewicza 6

Δευτέρα & Πέμπτη-Παρασκευή 10.00-18.00,

Τετάρτη-Κυριακή 10.00-20.00

Εισιτήριο εισόδου: 6 ευρώ

Βαρσοβία by Locals-1

Το Μουσείο Polin αφηγείται την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας με σύγχρονο τρόπο. (Φωτογραφία:M. Starowieyska,D. Golik/POLIN Museum of the History of Polish Jews)

Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο με μια ρωγμή που το χωρίζει στα δυο, συμβολίζοντας το πέρασμα των Εβραίων από την Ερυθρά θάλασσα. Σχεδιασμένο από το φινλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Lahdelma & Mahlamäki, διαφέρει από τα περισσότερα μουσεία που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα, καθώς διηγείται, με τρόπο διαδραστικό, τη ζωή των Εβραίων της Πολωνίας από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Από τα εκθέματα ξεχωρίζει η αναπαράσταση μιας ξύλινης συναγωγής.

Piotrek Czubaszek


Εστιατόριο Warszawa Wschodnia

Minska 25

Καθημερινά όλο το 24ωρο

Μεσημεριανό: 6 ευρώ

Βαρσοβία by Locals-2

Το εστιατόριο Warszawa Wschodnia στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτίριο και σερβίρει παραδοσιακές συνταγές. (Φωτογραφία: Norbert Piwowarczyk)

Η ονομασία του σημαίνει «Ανατολική Βαρσοβία» και βρίσκεται κοντά στον σταθμό του τρένου, στην ανατολική πλευρά του ποταμού. Πιο συγκεκριμένα, θα βρείτε το καλό αυτό εστιατόριο στα παλιά βιομηχανικά κτίρια του συγκροτήματος Soho Factory. Μπορείτε να καθίσετε στη σάλα ή στον διπλανό χώρο με τον πάγκο που έχει θέα στην κουζίνα, για να παρακολουθείτε την προετοιμασία των πιάτων. Το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακές πολωνικές γεύσεις αλλά και γαλλικές συνταγές.

Piotrek Czubaszek


Art Cafe Mito

Warynskiego 28

Καθημερινά 08.00-23.00

Δωρεάν

Το MiTo είναι ένα concept store που συνδυάζει τέχνη, καφέ και βιβλιοπωλείο σε έναν όμορφο χώρο. Παρακολουθώ τακτικά τις εκθέσεις που διοργανώνει, ενώ στις προθήκες του βρίσκω πάντα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, όπως και αγγλικές εκδόσεις περιοδικών, που κάνουν τον καφέ μου ακόμα πιο απολαυστικό. Περάστε οπωσδήποτε μια βόλτα – δεν υπάρχουν πολλά μέρη στη Βαρσοβία στα οποία να μπορείτε να παρακολουθήσετε συζητήσεις για φλέγοντα κοινωνικά θέματα, όπως η μεταναστευτική κρίση. Αν από την άλλη δεν σας λένε τίποτα όλα αυτά, ελάτε απλώς για καφέ και κουβέντα.

Stefano Nardone


Κατάστημα Reset

J. Dabrowskiego 16

Tηλ. +48 53-1142765

Καθημερινά 11.00-19.00

Ένα πολύ ενδιαφέρον κατάστημα με είδη design, δυο βήματα από την οδό Pulawska, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Όλα τα αντικείμενα  –βιβλία, έπιπλα, χάρτες– είναι καλής ποιότητας, γι’ αυτό και οι τιμές είναι «τσιμπημένες». Θα σας εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα τα κεραμικά. Είναι το κατάλληλο μέρος για να αναζητήσετε το ιδανικό σουβενίρ.

Stefano Nardone


Γκαλερί Kuratorium

Sienna 43

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00,

Σάββατο-Κυριακή 11.00-16.00

Δωρεάν

Η τέχνη συναντά τον πρωτοποριακό σχεδιασμό σε έναν υπέροχο χώρο κοντά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Τα έργα τέχνης συνυπάρχουν με αντικείμενα σύγχρονου πολωνικού design και το «πάντρεμά» τους σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα πολύ κομψό σαλόνι.  Ό,τι δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας απλώς… χαζέψτε το. Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να χωρέσουν στις αποσκευές σας μια πολυθρόνα ή μια βιβλιοθήκη! Διοργανώνει επίσης εκθέσεις ανερχόμενων ζωγράφων, αλλά και δημιουργικά εργαστήρια, συναντήσεις καλλιτεχνών και διαλέξεις.

Nitzan Reisner


Εμπορικό κέντρο Hala Mirowska

Mirowski 1

Δευτέρα-Σάββατο 06.00-18.00

(τα περισσότερα καταστήματα και η αγορά)

Δωρεάν

Υπήρξε το πρώτο εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας. Αποτελείται από δύο κτίρια και μια υπαίθρια αγορά, στους πάγκους της οποίας πωλούνται ντόπια προϊόντα σε καλές τιμές. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν μεταξύ 1899 και 1901 και στέκουν από τότε σιωπηλοί μάρτυρες της ιστορίας της πόλης: Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί έκαναν εκτελέσεις, ενώ κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας έμειναν όρθιοι μόνο οι τοίχοι. Μετά το 1950, ο χώρος λειτούργησε και πάλι ως αγορά – μάλιστα όταν επισκέφτηκε το μέρος η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1988, αγόρασε αποξηραμένα μανιτάρια και λαχανικά.

Ola Synowiec


Μπαρ Mleczny Rusalka

Florianska 14

Tηλ. +48 22-6195200

Καθημερινά 10.00-18.00

Σούπα: 1 ευρώ

Βαρσοβία by Locals-3

Το καλύτερο milk bar της Βαρσοβίας είναι το Mleczny Rusalka. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τα πολωνέζικα milk bars είναι ένα είδος καντίνας βγαλμένης από άλλη εποχή, στην οποία θα βρείτε τοπικά πιάτα σε καλές τιμές και γεύσεις που θυμίζουν τα φαγητά της μαμάς. Αν και υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα στην πόλη, το Mleczny Rusalka είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο της Βαρσοβίας. Και επειδή ο συγκεκριμένος τύπος φαγάδικου πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, μια επίσκεψη ισοδυναμεί με ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Ola Synowiec


Μπαρ Grizzly Gin

Wilcza 46

Tηλ. +48 69-7659427

Δευτέρα-Σάββατο 16.00-04.00

Ποτό με βάση το τζιν: 5,90 ευρώ

Έχετε δοκιμάσει ποτέ τζιν με τόνικ και ζελεδάκια αρκουδάκια; Τζιν με τόνικ και λεβάντα; Τζιν με τόνικ και πιπέρι; Σε αυτό το μπαρ θα τα βρείτε όλα αυτά και άλλα πολλά περίεργα κοκτέιλ, τα οποία θα λατρέψετε. Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα μυρωδικά, τα γλυκά και τα λαχανικά στο ποτό σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές από ετικέτες τζιν στη Βαρσοβία. Ξεχωρίζει επίσης η μία και μοναδική μπίρα που σερβίρει το μαγαζί, η δική τους Grizzly lager. Η διακόσμηση του χώρου είναι πολύ ιδιαίτερη, με παλιές ανοιχτές τηλεοράσεις που φωτίζουν τις σκοτεινές γωνιές.  

Kasia Boni


Σινέ Luna

Marszalkowska 28

Tηλ. +48 22-6289864

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-22.00,

Σάββατο-Κυριακή 11.00-00.00

Εισιτήριο (Δευτέρα): 2 ευρώ

Το αγαπημένο μου σινεμά στη Βαρσοβία παρουσιάζει αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς, ενώ τα εισιτήρια κάθε Δευτέρα είναι φθηνότερα. Το πόσο αγαπούν το Luna οι κάτοικοι της πόλης το απέδειξαν έμπρακτα πριν από τρία χρόνια: υπήρχαν προβλήματα με τη μίσθωση του κτιρίου και το σινεμά κινδύνευσε να κλείσει, το υποστήριξαν όμως με ενθουσιασμό και η λειτουργία του συνεχίστηκε.

Magda Przedmojska


Περιπατητική διαδρομή

Wybrzeze Puckie

Δωρεάν

Βαρσοβία by Locals-4

Από τη γέφυρα Gdanski θα ξεκινήσετε τη βόλτα στο Wybrzeze Puckie. (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στις γέφυρες Gdanski (κοντά στον ζωολογικό κήπο) και Zeran. Η διαδρομή έχει μήκος 3 χλμ. και είναι φιλική για πολλές δραστηριότητες, όπως πικνίκ, τρέξιμο, βόλτες με θέα στον ποταμό Βιστούλα, ακόμα και go-kart. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε ελάφια ή αγριόχοιρους – κάτι που δίνει στο μέρος την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε χωριό.

Magda Przedmojska

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή