Ατζέντα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣΙ: Irving Penn: Ingmar Bergman, Stockholm, 1964. © The Irving Penn Foundation. Cafe in Lima (Jean Patchett),1948. © Condé Nast

// ΠΑΡΙΣΙ //

Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ IRVING PENN [Έως 29/01/2018]

Mε αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Irving Penn (1917-2009), ενός από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, η έκθεση «Irving Penn» στο Grand Palais παρουσιάζει 70 χρόνια δουλειάς του Αμερικανού καλλιτέχνη μέσα από 236 φωτογραφίες – όλες εκτυπωμένες από τον ίδιο. Ανάμεσά τους editorial μόδας που τον καθιέρωσαν με την απλότητα και τον δραματικό φωτισμό τους, πορτρέτα διασημοτήτων (Pablo Picasso, Audrey Hepburn, Alfred Hitchcock κ.ά.), που κατάφερνε να κρατά για ώρες στο στούντιο μέχρι να αποτυπώσει το είδωλό τους με εντελώς προσωπικό τρόπο, αλλά και ταξιδιωτικές εικόνες με καθημερινούς ανθρώπους στο επίκεντρο. Τη δεκαετία του 1960 άρχισε να δουλεύει τη μέθοδο της πλατινοτυπίας, έναν παλιό, ακριβό και δύσκολο τρόπο μονόχρωμης εκτύπωσης εμποτισμένης με λευκόχρυσο.

grandpalais.fr


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: MONAXO: Georges Rochegrosse:The Knight of the Flowers, 1894. Musée d’Orsay © bpk | RMN – Grand Palais | Hervé Lewandowski.

// ΜΟΝΑΧΟ //

Χτες, σήμερα, αύριο [Έως 28/01/2018]

Τον 19ο αιώνα, το ετήσιο Salon de Paris ήταν η σημαντικότερη έκθεση τέχνης στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου το επισκέπτονταν για να θαυμάσουν έργα κορυφαίων καλλιτεχνών της εποχής. Η έκθεση «Good, True, Beautiful» στο Kunsthalle αναβιώνει το φαινόμενο του Salon μέσα από 100 έργα, που μας δείχνουν πώς η κλασική τέχνη συναντά

τη σύγχρονη ζωή.

kunsthalle-muc.de


Ατζέντα-3

Φωτογραφία:  ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Mo Yi, Red (detail), 1985. © Mo Yi.

// ΒΕΡΟΛΙΝΟ //

Ιστορικά τεκμήρια [Έως 07/01/2018]

Στόχος της έκθεσης «Working on History – Contemporary Chinese Photography and the Cultural Revolution» στο Μουσείο Φωτογραφίας είναι να κατανοήσουμε τη σύγχρονη κινεζική φωτογραφική τέχνη, εξετάζοντας ένα κεφάλαιο που σπάνια ερευνάται: τη χρήση της φωτογραφίας στην Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976) ως ιστορικού ντοκουμέντου, προπαγάνδας, τεκμήριου πολιτισμού κ.λπ.

smb.museum.com

 


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: BIENNH: Yayoi Kusama, Silver Dress, 1966. Photo: mumok © Yayoi Kusama, 2017.

// ΒΙΕΝΝΗ //

Ρήξη με την παράδοση [Έως 24/07/2018]

Τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε ένα νέο αβανγκάρντ κίνημα από μια γενιά καλλιτεχνών που προέρχονταν από το Fluxus, τον νεορεαλισμό και τη μουσική, και χρησιμοποιούσαν στα έργα τους καθημερινά αντικείμενα, με σκοπό να ξεπεραστούν οι παρωχημένες αντίληψεις που υπήρχαν στις τέχνες. Η έκθεση «Art into Life! Collector Wolfgang Hahn and the ’60s» στο Mumok παρουσιάζει έργα των Joseph Beuys, Wolf Vostell, Allan Kaprow κ.ά., που υιοθέτησαν τις νέες ιδέες.

www.mumok.at


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΡΑΒΕΝΣΜΠΟΥΡΓΚ: Karl Schmidt-Rottluff: Nehrungslandschaft, 1951. Foto: Roman März, Berlin. VG Bild-Kunst, Bonn 2017.

// ΡΑΒΕΝΣΜΠΟΥΡΓΚ //

Ο μάγος του χρώματος [Έως 08/04/2018]

Ο Γερμανός εξπρεσιονιστής Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976), επηρεασμένος από τον Van Gogh, απεικόνιζε αρχικά στα τοπία, στις μορφές και στα πορτρέτα του έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Σύντομα, ως ιδρυτικό μέλος της δυναμικής ομάδας Brücke, η οποία αντιμετώπιζε τη φύση ως απάντηση στην πνευματική φθορά που μοιραία επέρχεται στην πόλη, βρήκε το δικό του στιλ. Στην έκθεση «Karl Schmidt-Rottluff. Das Rauschen der Farben» παρουσιάζονται πάνω από 70 ελαιογραφίες, όπου διαφαίνεται η ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητά του, η αγάπη του για το χρώμα, όπως και οι επιρροές της ομάδας Brücke.

kunstmuseum-ravensburg.de

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή