Πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ

Πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά σ’ έναν πιθανό αποκλεισμό από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Κορέα, έπειτα από την απόφαση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) πως η αντίστοιχη ρωσική δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη Πιόνγκτσανγκ τον Φεβρουάριο, η WADA ανήρτησε στο τουίτερ την απόφαση της, αφού προηγήθηκε μια σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου στη Σεούλ την Πέμπτη. Το τουίτ ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο της WADA εγκρίνει την σύσταση, σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής συμμόρφωσης, ότι η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται».

Η Μόσχα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση της WADA, μετά την δημοσίευση της αναφοράς Μακλάρεν το 2016, που αποκάλυψε τη συνομωσία του ρωσικού κράτους με τους αθλητές και τους αθλητικούς παράγοντες για τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε πρωτοφανή κλίμακα. Το υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας επανειλημμένως αρνήθηκε τα ευρήματα της αναφοράς.

Προκειμένου να συμμορφωθεί, η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ RUSADA έπρεπε να ακολουθήσει ένα σχέδιο δράσης 32 προϋποθέσεων. Ωστόσο, το Σάββατο η WADA δήλωσε ότι απέτυχε να εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός προγράμματος αντιντόπινγκ υπό την χορηγία του ρώσικου κράτους και δεύτερον να επιτρέψει την πρόσβαση υπαλλήλων του WADA σ’ ένα εργαστήριο στην Μόσχα.

Ο γενικός διευθυντής της RUSADA, Γιούρι Γκάνους, ανέφερε πως το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη, ισχυριζόμενος ότι υλοποίησε όλο το σχέδιο δράσης βήμα προς βήμα και πως οι δύο ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις υπερέβαιναν την αρμοδιότητά του.

Σε μία συνέντευξη τύπου στην Σεούλ ως επακόλουθο της δήλωσης του Γκάνους, ο πρόεδρος της WADA, Κρέγκ Ρέντι, εξέφρασε την λύπη του για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας, ενώ δήλωσε πως οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στην Πιόνγκτσανγκ θα ληφθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η ΔΟΕ αναμένεται να αποφασίσει, έπειτα από σύσκεψη του εκτελεστικού της συμβουλίου τον επόμενο μήνα στη Λωζάννη της Ελβετίας.

Σκληρή αντίδραση της Ρωσίας

Οι Ρώσοι αντέδρασαν στην απόφαση της WADA, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Βιτάλι Μούτκο να την αποκαλεί αναμενόμενη και άσκοπη, ενώ ο υπουργός αθλητισμού, Κολομπκόφ την χαρακτήρισε πολιτικοποιημένη. «Αυτές οι δύο αξιώσεις είναι ξεκάθαρα πολιτικής φύσεως», είπε χαρακτηριστικά ο Κολομπκόφ. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζουκόφ, έκανε λόγο για αστείες κατηγορίες, σημειώνοντας πως η επιτροπή συμμόρφωσης εφηύρε λόγους, προκειμένου να αποκλειστεί η ρωσική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή