Δ. Αττική: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά σπίτια

Δ. Αττική: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά σπίτια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένας νεκρός προστέθηκε στον τραγικό κατάλογο της Δυτικής Αττικής, ανεβάζοντας τις ανθρώπινες απώλειες στις 16. Πρόκειται για άνδρα που βρέθηκε στο πλημμυρισμένο υπόγειο της οικίας του στην περιοχή Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο. Τα θετικά νέα της χθεσινής ημέρας είναι πως βρέθηκαν ζωντανά δύο άτομα, που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι: ένας άνδρας στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας, ο οποίος παρέμεινε πάνω από 24 ώρες εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό του, χωρίς να μπορεί να βγει, ούτε να επικοινωνήσει καθώς το κινητό του τηλέφωνο είχε καταστραφεί. Επίσης, ζωντανός βρέθηκε στο σπίτι του ηλικιωμένος άνδρας, που είχε δηλωθεί αγνοούμενος από την κόρη του, καθώς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως παραμένουν αγνοούμενα τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητεί. Η επόμενη μέρα της τραγωδίας αποκάλυψε το μέγεθος των καταστροφών, με τα συνεργεία της Πυροσβεστικής να προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά, μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων να απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους μπάζων και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι μετρούσαν τις πληγές τους και καθάριζαν τα σπίτια τους και τους γύρω χώρους.

Η Πυροσβεστική προχώρησε από το πρωί της Τετάρτης σε απεγκλωβισμό 88 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα (στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας), ενώ έλαβε 660 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων. Στην περιοχή επιχειρούν 117 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 46 οχήματα, έχοντας σχηματίσει 56 συνεργεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως αργά τη νύχτα, χθες, η Πυροσβεστική δεχόταν αλλεπάλληλες κλήσεις για απεγκλωβισμούς και αντλήσεις υδάτων στη Βόρεια και Ανατολική Αττική.

Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ήταν τόσο εκτεταμένες, που μέχρι και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 1.000 οικίες και επιχειρήσεις παρέμεναν χωρίς ρεύμα σε διάσπαρτα σημεία, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των ιδιαίτερα εκτεταμένων ζημιών αποκαταστάθηκε. Καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και πλημμύρισαν ή παρασύρθηκαν αρκετοί υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, που εξυπηρετούσαν χιλιάδες καταναλωτές.

Ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή αποτελεί η εξασφάλιση πόσιμου νερού και φαγητού, καθώς σε πολλά σπίτια οι σχετικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Η Περιφέρεια Αττικής προμήθευσε χθες τη δημοτική κοινότητα Μάνδρας με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού για τη σίτιση των πληγέντων. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων παρέδωσε χθες περισσότερους από 2,5 τόνους τροφίμων μακράς διαρκείας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κ.λπ.), μερίδες έτοιμου φαγητού καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και πάνω από 30 κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, μαζί με 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των ιατρών της περιοχής, των οποίων τα ιατρεία υπέστησαν ζημιές, ενώ θα αποστείλει ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό. Καθώς η πλειονότητα των φαρμακείων της Μάνδρας έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε πως όσα φαρμακεία δεν επλήγησαν θα παραμένουν στην υπηρεσία του κοινού μέχρι τις 23.00, ενώ οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται από τα φαρμακεία της Ελευσίνας.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ανεστάλη η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών των Ειρηνοδικείων Μεγάρων και Ελευσίνας έως την Τρίτη 21η Νοεμβρίου. Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες καθιστούν δυσχερή έως και αδύνατη την ομαλή διεξαγωγή των δικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή