Δ. Αττική: «Σοκαρισμένος» ο Αλ. Τσίπρας

Δ. Αττική: «Σοκαρισμένος» ο Αλ. Τσίπρας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Δυτικής Αττικής έσπευσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπό την πίεση και των αντιδράσεων αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για εγκατάλειψη από τους υπευθύνους και για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Η αρχική επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός ως ο έχων τον επιτελικό ρόλο και δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς από το γραφείο του, προφανώς κρίθηκε ανεπαρκής χθες, όταν αντί να εκτονωθεί η κρίση, αναδείχθηκαν περισσότερο οι πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής. Πιεστικά προς το Μαξίμου λειτούργησε και η επίσκεψη στην περιοχή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη και χθες της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, που έδιναν την εικόνα απούσας κυβέρνησης και παρούσας αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε, ούτε γνωστοποιήθηκε ποιες περιοχές ακριβώς επρόκειτο να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφερειακής ενότητας, στην Ελευσίνα, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου και εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «σοκαρισμένος» από το μέγεθος της καταστροφής, ενώ αναφέρθηκε σε «σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο» αλλά και σε «συσσωρευμένη αδράνεια» και «ελλείμματα στα έργα υποδομής και στον χωροταξικό σχεδιασμό».

«Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας, προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να μην αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και προσδιόρισε ως άμεσες προτεραιότητες την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, την άντληση των υδάτων από τα σπίτια και την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση περιμένουν να διαμορφωθεί πρώτα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής και μετά να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα χορηγηθούν. Μάλιστα, αναφορικά και με την πρόταση να δοθούν στους πληγέντες χρήματα από αυτά που προορίζονται για τη διανομή μερίσματος, αφήνεται να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα απαιτηθεί, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τελική υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό που έχει ανακοινωθεί ότι θα διανεμηθεί και, ως εκ τούτου, υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος» για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωσε τη συγκρότηση, με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία έχει ως αντικείμενο να εντοπίσει και να αναδείξει τις αμέσως επόμενες ημέρες τα ακριβή αίτια της τραγωδίας και να προτείνει λύσεις και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστροφές στο μέλλον. Σε δήλωσή του αναφέρθηκε μεν σε «διαχρονικά εγκλήματα» που έχουν συντελεστεί στην περιοχή, υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης, ότι «εξ ορισμού την πρώτη ευθύνη την έχουν πάντα η κυβέρνηση, η περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Εσπευσε, μάλιστα, να καυτηριάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν, αναφέροντας ότι «δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και εμείς στην κυβέρνηση».

Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας

Σε διαχρονικές ευθύνες αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είπε ότι όλοι ξέρουν τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. «Είναι η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσδιορίζοντας τις ευθύνες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις που μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Ελεος. Αν δεν μπορούν έστω να απολογηθούν, ας σωπάσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή