To 3% της Deutsche Bank απέκτησε η επενδυτική Cerberus

To 3% της Deutsche Bank απέκτησε η επενδυτική Cerberus

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική επενδυτική εταιρεία Cerberus Capital Management απέκτησε ποσοστό 3% στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Deutsche Bank, και έγινε ένας από τους κύριους μετόχους της μετά την κινεζική ΗΝΑ Group, το Κατάρ και την BlackRock. Ωστόσο, αυτή η κίνηση αναβίωσε τη φημολογία περί επικείμενης συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank, δεδομένου ότι η Cerberus αύξησε πρόσφατα στο 5% το μερίδιο που κατέχει στη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Commerzbank. H απόκτηση μεριδίου στην Deutsche Bank γνωστοποιήθηκε λίγους μήνες αφότου η Cerberus επέκτεινε την παρουσία της στην Commerzbank. Τις υποψίες για πιθανή συγχώνευσή τους αναθέρμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παρισταμένους σε συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη ότι δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες κινήσεων εξυγίανσης της γερμανικής τραπεζικής αγοράς την επόμενη χρονιά, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. «Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα εντείνει τις εικασίες για συγχώνευση των δύο τραπεζών», επισήμανε στο Bloomberg ο Μάικλ Χουένσελερ, επενδυτής της Assenagon, ο οποίος διατηρεί και ένα μικρό ποσοστό στην Deutsche Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκπρόσωποι των δύο γερμανικών τραπεζών επισήμαναν ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσής τους χρειάζονται ακόμη αρκετό καιρό για να ολοκληρωθούν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για συγχώνευση μεταξύ των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές της Deutsche Bank έχουν ασκήσει το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση προς τον Τζον Κράιαν, για να καταρτίσει σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε επιδιώξει να πουλήσει μεγάλο μέρος του κλάδου της λιανικής τραπεζικής. Αλλαξε ωστόσο πορεία όταν δεν κατόρθωσε να βρει αγοραστή για το εμπορικό τμήμα της θυγατρικής της Postbank.

Η Commerzbank είχε λάβει κρατική βοήθεια κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και οι δύο τράπεζες προσπαθούν να αναδιαρθρωθούν, συρρικνώνοντας το κόστος με την περικοπή αρκετών θέσεων εργασίας και εκσυγχρονίζοντας τα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Επίσης, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα έτη, οι δύο τράπεζες επικεντρώνονται περισσότερο στην ενίσχυση της αγοράς που διατηρούν την έδρα τους, καθώς και στη βελτίωση των υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κλάους Νίντινγκ, αντιπρόεδρος της ένωσης μετόχων DSW, επισήμανε στο Bloomberg ότι οι δύο τράπεζες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο κάποιου είδους συνεργασίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον χώρο των πληροφοριακών συστημάτων. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κίνηση αποτελεί την απαρχή των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευσή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η Cerberus στοιχηματίζει σε αυτήν την περίπτωση περισσότερο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Νίντινγκ στο Bloomberg. Με αυτήν την κίνηση, η Cerberus αναδεικνύεται o τέταρτος επενδυτής της Deutsche Bank, ενώ θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Commerzbank μετά το ποσοστό που κατέχει η γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή