Σε δύο μέρες έφτασαν 465 άτομα σε Λέσβο και Χίο

Σε δύο μέρες έφτασαν 465 άτομα σε Λέσβο και Χίο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επισπευσθούν οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα ζητεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεση αποσυμφόρηση, δεδομένου ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον πληθυσμό. Καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται, εφόσον μόνο το τελευταίο διήμερο, και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε Χίο και Λέσβο έφτασαν 465 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι μικρά παιδιά.

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ

«Εκτακτη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ενώ προσέθεσε ότι «η παρούσα φάση απαιτεί την άμεση μεταφορά», απευθύνοντας το μήνυμα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τα κράτη-μέλη.

Τόνισε ότι η λύση είναι να μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα άμεσα όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι αλλά και όσοι «δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν στην Τουρκία στο άμεσο μέλλον». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας δεν αναφέρεται επακριβώς στον γεωγραφικό περιορισμό», ενώ προσέθεσε ότι η πράξη έχει δείξει ότι «ελάχιστοι επιστρέφονται στην Τουρκία» αλλά χιλιάδες παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Παρά το γεγονός πάντως ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα (όχι σε επίπεδο διοικητικό αλλά όσον αφορά τη διεκπεραίωση), από τις 17 Οκτωβρίου έως και χθες έχει μεταφέρει συνολικά 1.722 άτομα.

Ωστόσο, καθώς οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται, στα hotspots κυρίως σε Λέσβο (Μόρια), Σάμο (Βαθύ) και Χίο (ΒΙΑΛ) παραμένουν πολλές χιλιάδες άτομα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα εκατοντάδες κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές χωρίς επαρκή ρουχισμό και προστασία.

Συνολικά πάνω από 15.500 άτομα βρίσκονται στα νησιά, οι 8.500 στη Λέσβο, ενώ και στα υπόλοιπα hotspots οι «φιλοξενούμενοι» ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές των υποδομών.

Σήμερα το πρωί έφτασαν δύο πλοιάρια στη Χίο στα οποία επέβαιναν συνολικά 110 άτομα. Συγκεκριμένα, στο πρώτο βρίσκονταν 55 άνθρωποι εκ των οποίων τα 29 ήταν παιδιά, 14 άνδρες και 12 γυναίκες. Στο δεύτερο πλοιάριο επέβαιναν ακόμα 55 άτομα, από τα οποία τα 26 είναι παιδιά, 22 άνδρες και 7 γυναίκες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Λίγες ώρες αργότερα, ακόμα 146 άτομα έφτασαν στη Λέσβο με τέσσερα διαφορετικά «πλοία».

Στο μεταξύ χθες, 209 άνθρωποι έφτασαν στη Λέσβο οι οποίοι επέβαιναν σε πέντε πλοιάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή