Μείωση πωλήσεων 8,2% στις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις

Μείωση πωλήσεων 8,2% στις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 8,2% υποχώρησε κατά μέσον όρο ο τζίρος των καταστημάτων στις φετινές ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, σε σύγκριση με τις περυσινές. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία μένει να επιβεβαιωθεί αργότερα και από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Ας σημειωθεί, δε, ότι φέτος οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις διήρκεσαν 15 ημέρες έναντι 10 το 2016, κάτι που έτσι κι αλλιώς μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια τζίρου.

Σημαντικό ρόλο, πάντως, στη μείωση των πωλήσεων φαίνεται να έχει διαδραματίσει το γεγονός των πιο εκτεταμένων εκπτώσεων, όχι μόνο σε διάρκεια, αλλά και σε ποσοστό εκπτώσεων και προσφερόμενων ειδών.

Στη φετινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, το 57% των επιχειρήσεων επέλεξε να διαθέσει σε εκπτώσεις το σύνολο των προϊόντων που διέθετε το κατάστημα. Αντιθέτως, πέρυσι μόλις το 26% των καταστημάτων είχε προβεί σε προσφορές σε όλα τα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, μία στις τρεις επιχειρήσεις επέλεξε να πραγματοποιήσει εκπτώσεις μεταξύ 11%-20%, μία στις πέντε μεταξύ 21%- 40% και μία στις δέκα κινήθηκε είτε σε χαμηλού επιπέδου εκπτώσεις 1%- 10%, είτε σε υψηλού επιπέδου, άνω του 40%. Στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης η πλειονότητα των επιχειρήσεων, το 54%, πραγματοποίησε εκπτώσεις έως και 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού ανέρχεται στο 43%.

Διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά την επίδραση των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Ετσι, ενώ πέρυσι το 20% δήλωνε ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις επιδρούν αρνητικά και μόλις το 18% θετικά, στη φετινή έρευνα θετική επίδραση διαπιστώνει το 38% και αρνητική μόλις το 9%. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν καμία επίδραση, ούτε θετική ούτε αρνητική, είναι το 50% έναντι 60% πέρυσι.

Στη φετινή έρευνα της ΕΣΕΕ διαπιστώνεται θετικότερη σε σύγκριση με το παρελθόν αντιμετώπιση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αν και οι μικρομεσαίοι έμποροι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου δεν επηρέασε ή επηρέασε αρνητικά τον τζίρο τους, οι απαντήσεις τους διαφέρουν ως προς την επίδραση της Κυριακής στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Καμία επίδραση διαπιστώνει το 38% έναντι 47% στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα, μεγάλη και πολύ μεγάλη επίδραση στην αύξηση της επισκεψιμότητας διαπιστώνει το 24% έναντι 16% πέρυσι ενώ έστω και μικρή επίδραση εκτιμά το 36%, όπως και πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή