Χιλιάδες τα στρέμματα βλάστησης τα οποία εκχερσώθηκαν

Χιλιάδες τα στρέμματα βλάστησης τα οποία εκχερσώθηκαν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 65.500 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έχουν καεί από το 1978 στο όρος Πατέρα, τα περισσότερα στη μεγάλη πυρκαγιά του 1985. Οι δασικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η φύση έχει σε μεγάλο βαθμό αναγεννηθεί, με την εξαίρεση των πυρκαγιών των τελευταίων δύο ετών για τις οποίες δεν έχει ακόμη διερευνηθεί αν απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα. Πάντως, η καταγραφή των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή υποδεικνύει τη σταδιακή αποψίλωση εκτεταμένων εκτάσεων χαμηλής βλάστησης, τη μετατροπή τους σε χωράφια και την εντυπωσιακή μεγέθυνση των βασικών οικισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία προέρχονται από τη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής, από το 1978 έως σήμερα στο όρος Πατέρα έχουν προκληθεί οι εξής σημαντικές δασικές πυρκαγιές:

• Το 1978 έγιναν δύο πυρκαγιές, στις οποίες κάηκαν 900 και 3.000 στρέμματα.

• Το 1985 έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή στο βουνό, καθώς κάηκαν περίπου 60.000 στρ.

• Το 1989 κάηκαν 489 στρ.

• Το 1999 κάηκαν 410 στρ.

• Το 2008 κάηκαν 740 στρ.

• Τέλος, το 2016 και 2017 κάηκαν συνολικά 430 στρέμματα. Μάλιστα, μέρος της έκτασης που κάηκε είχε κηρυχθεί αναδασωτέα (δηλαδή είχε ξανακαεί στο παρελθόν).

Οπως εκτιμούν οι δασικές υπηρεσίες, η βλάστηση έχει σχεδόν αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο, ιδίως στις παλαιότερες πυρκαγιές. Επίσης επισημαίνει ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες αντιπλημμυρικά έργα στο όρος Πατέρα, ενώ διερευνάται αν απαιτούνται μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων δύο ετών.

Μεταβολές

Η επέμβαση, όμως, στον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στους πρόποδες του βουνού. Σύμφωνα με την εφαρμογή «Οικοσκόπιο» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, οι «καλύψεις» της γης στην ευρύτερη περιοχή έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Από το 1987 έως το 2007 οι εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στα κατάντη του όρους και γύρω από τους μεγάλους οικισμούς της περιοχής έχουν μειωθεί δραστικά, δίνοντας τη θέση τους σε αγροτικές εκτάσεις. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν (νόμιμα ή παράνομα) για να καλλιεργηθούν «ακολουθούν» την πορεία των ρεμάτων προς το βουνό, καταλαμβάνοντας την ευρύτερη περιοχή της κοίτης τους.

Από τον ίδιο χάρτη προκύπτει και η σημαντική μεγέθυνση των οικισμών της Μάνδρας και της Μαγούλας το ίδιο διάστημα, καθώς και η «γέννηση» της γραμμικής δόμησης εκατέρωθεν της Αττικής Οδού (ο χάρτης βρίσκεται στη διεύθυνση www.oikoskopio.gr). Εκχερσώσεις –αυτή τη φορά δασικών εκτάσεων– υποδεικνύουν και οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι μικρής κλίμακας σε σύγκριση με το μέγεθος της περιοχής και ότι έγιναν για οικιστική χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή