Οι προσωρινοί «μετανάστες» των Εξαρχείων

Οι προσωρινοί «μετανάστες» των Εξαρχείων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κωνσταντίνα τα μάζεψε χθες το πρωί. Οχι πολλά πολλά. Τα πράγματα της 22 μηνών κόρης της, δύο – τρία ρούχα δικά της, και έξω από την πόρτα. Την ίδια ώρα, έφτιαχνε το βαλιτσάκι της και η Ντίνα, λίγους δρόμους παρακάτω. Εκτός από μια αλλαξιά, πήρε μαζί της λίγο παστίτσιο, κρίμα να μείνει. Εβαλε το λουρί στη σκυλίτσα της και βγήκε από το σπίτι. Και οι δύο θα επιστρέψουν –καλώς εχόντων των πραγμάτων– κάποια στιγμή αύριο Σάββατο. Ή τέλος πάντων όταν τα Εξάρχεια σταματήσουν να είναι πεδίο μάχης, όπως «παραδοσιακά» συμβαίνει τη 17η Νοεμβρίου. Είναι δύο μετανάστριες των επεισοδίων.

Η Ντίνα ζει στην Εμμανουήλ Μπενάκη σχεδόν δέκα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει πολλές φορές αφήσει το σπίτι της παραμονές 17ης Νοεμβρίου ή 6ης Δεκεμβρίου και όχι μόνο. «Εχω βάλει διπλά τζάμια στο σπίτι, δεν ξέρω πώς, αλλά παρ’ όλα αυτά το χημικό παρεισφρέει. Είναι ανυπόφορο». Οπως λέει, η κατάσταση στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη, είναι πολλές οι νύχτες που ξυπνά από «πολεμικούς ήχους» και αμέτρητες οι φορές που δεν έχει καταφέρει να φθάσει σπίτι της μετά μια έξοδο. Πολύ πρόσφατα, χρειάστηκε να μετακινήσει έναν φλεγόμενο κάδο για να περάσει με το αυτοκίνητό της από ένα στενό. Θεωρεί ότι οι φωνές των κατοίκων δεν εισακούγονται από τους αρμοδίους, ότι πια δεν έχει νόημα μία ακόμα καταγγελία. Σταμάτησαν ακόμα και να την εκπλήσσουν τα φυλλάδια που μοιράζονται στην περιοχή ενόψει των συγκρούσεων. «Πέρυσι μας ζητούσαν να μετακινήσουμε τα αυτοκίνητά μας. Φέτος να πετάμε άδειες γλάστρες από τα μπαλκόνια και να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες στους τραυματίες και μαλόξ στους διαδηλωτές… Γέλασα, δεν κατάλαβα γιατί να είναι άδεια η γλάστρα». Δρομολογεί τη μόνιμη μετακόμισή της από το αγαπημένο της διαμέρισμα.

«Δεν ήταν έτσι…»

Η Κωνσταντίνα ψάχνει επίσης άλλο σπίτι. Μετακόμισε στα Εξάρχεια πριν από δύο χρόνια, για οικονομικούς λόγους. Εκεί βρήκε ένα «κανονικό» σπίτι σε λογική τιμή. Την περιοχή την αγαπούσε πολύ, συχνάζει εκεί όλη της τη ζωή. «Πάντα ξέραμε ότι τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή όπου ενίοτε γίνονται επεισόδια, αλλά η συχνότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Μου έχει τύχει να τυλίξω το παιδί σε μια κουβέρτα και να φύγω 12.30 το βράδυ γιατί έπεφταν δακρυγόνα. Ξέρεις ότι 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη δεν θα είσαι σπίτι σου, αλλά όχι μόνον τότε. Πριν από δύο βδομάδες, Σάββατο βράδυ, γινόταν πάλι χαμός». Η χειρότερη εμπειρία ήταν πέρυσι τον χειμώνα, όταν εν μέσω επεισοδίων είχε καεί ένα αυτοκίνητο μπροστά από την πολυκατοικία της, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το ισόγειο και οι φλόγες να φθάσουν στον πρώτο όροφο, όπου ζει. Η Πυροσβεστική είχε κάνει 40 λεπτά να προσεγγίσει το σημείο. Οπως λέει, της αρέσει πολύ η περιοχή και λυπάται που θα πρέπει να την εγκαταλείψει. «Δεν ήταν έτσι τα Εξάρχεια. Ποτέ δεν φοβόσουν να περπατήσεις έξω το βράδυ. Δύο, τρεις, πέντε το πρωί, αισθανόσουν ασφάλεια. Σήμερα δεν είναι έτσι».

Οπως έχουν συνηθίσει τη μυρωδιά των δακρυγόνων και των σκουπιδιών που καίγονται, έχουν συνηθίσει και την απαξίωση από τις Αρχές. «Το καλοκαίρι ήταν για καιρό ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω από το σπίτι χωρίς πινακίδες», λέει η Κωνσταντίνα. «Πήρα την αστυνομία να το ελέγξει και να το απομακρύνει, τους θύμισα το περυσινό περιστατικό. Η απάντηση ήταν “καλά, με μωρό παιδί μένεις στα Εξάρχεια;”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή