Ολονύκτιες συνομιλίες για «Τζαμάικα» στη Γερμανία

Ολονύκτιες συνομιλίες για «Τζαμάικα» στη Γερμανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με μια αλλαξιά ρούχα για σήμερα προσήλθαν χθες το πρωί οι διαπραγματευτές των τεσσάρων γερμανικών κομμάτων στο κτίριο της Βουλής, εν αναμονή μιας δύσκολης νύχτας. Στην εκπνοή της προθεσμίας για τις διερευνητικές συνομιλίες, οι 52 διαπραγματευτές των CDU/CSU, Φιλελευθέρων και Πρασίνων αντιμετώπιζαν σωρεία ανοικτών ζητημάτων, με τα νεύρα να έχουν τεντωθεί.

Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, της πολιτικής των μεταφορών και της στεγαστικής πολιτικής, ενώ το κλίμα έντασης, που καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα από το CSU, έριξε τη βαριά σκιά του στο τραπέζι των συνομιλιών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Βαυαροί εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ επιτίθενται σε καθημερινή βάση στους Πρασίνους, με χαρακτηρισμούς που δεν ευνοούν την κυβερνητική συνύπαρξη, πράγμα που εξηγείται από την ιδιαίτερη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η CSU.

Μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών, το κόμμα που κυβερνά αδιαλείπτως τη Βαυαρία τις τελευταίες δεκαετίες κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν το 2018. Η αντίληψη ότι υποχώρησε σε κάποιες από τις αρχές του, προκειμένου να συγκυβερνήσει στο Βερολίνο μπορεί να αποβεί μοιραία – εξ ου και η οξύτητα των δημόσιων δηλώσεων του διαπραγματευτή του CSU Αλεξάντερ Ντόρμπριντ, η οποία στόχευε πρωτίστως στο βαυαρικό ακροατήριο.

Ισως το πλέον επίμαχο ζήτημα στο πλαίσιο αυτό είναι η οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Για τους Πρασίνους είναι απολύτως απαραίτητο να προστατευθεί το δικαίωμα όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία να ενωθούν με τις οικογένειές τους, ενώ για το CSU αυτό που προέχει είναι να μειωθούν οι αριθμοί των νεοεισερχομένων στη Γερμανία. Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταψηφιστεί η συμφωνία από την κομματική βάση τους, λόγω των παραχωρήσεων στις οποίες έχουν ήδη προβεί σχετικά με την παράταση ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Διαφωνίες υπάρχουν επίσης στο θέμα των ενοικίων, με προσχέδιο της συμφωνίας να προδίδει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή κίνηση στο θέμα αυτό: το προσχέδιο αναγράφει και ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν και ότι θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιο έντονοι.

Εφόσον τα κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη του κυρίως γύρου διαπραγματεύσεων, που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα απολήξει σε σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα. Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάντως, προέβλεψε ότι ο συνασπισμός, αν υπάρξει, θα είναι βραχύβιος.

«Αν η “Τζαμάικα” (η τετραμερής κυβέρνηση) οδηγήσει στο να χάσει το CSU την απόλυτη πλειοψηφία στις βαυαρικές εκλογές το 2018, τότε το κόμμα αυτό θα τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό και το 2019 θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες πρόωρες εκλογές», υποστήριξε ο Σρέντερ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Zeit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή