Σταθεροποίηση τιμών κατοικιών το τρίτο τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Σταθεροποίηση τιμών κατοικιών το τρίτο τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται σε τροχιά σταθεροποίησης οι τιμές των κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά την επιτάχυνση της πτώσης που είχε καταγραφεί το πρώτο φετινό τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκάλεσε η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά μόλις 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι υποχώρησης της τάξεως του 1,7% και 1,2% κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι στο σύνολο του 2016, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πτώσης των αξιών είχε διαμορφωθεί στο 2,4%, ωστόσο κατά το τέταρτο τρίμηνο η κάμψη δεν είχε ξεπεράσει το 0,6%.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το φετινό τρίμηνο, προκύπτει ότι οι τιμές των νεόδμητων (ηλικίας έως πέντε ετών) μειώθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση και οι αντίστοιχες των παλιότερων κατοικιών κατά 0,7%. Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του 2016, η μείωση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών άγγιξε το 3%, ενώ η αντίστοιχη των παλιότερων το 1,9%, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στη στροφή όλο και περισσότερων ενδιαφερομένων προς την απόκτηση μικρών και οικονομικών ακινήτων, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω της αγοράς των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών ανά γεωγραφική περιοχή, στην Αττική, η ετήσια πτώση του τρίτου τριμήνου περιορίστηκε στο 0,4%, στη Θεσσαλονίκη στο 0,7%, στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 1% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως τουριστικού και παραθεριστικού ενδιαφέροντος) στο 0,5%. Εφόσον η τάση επιβράδυνσης του ρυθμού υποχώρησης των τιμών διατηρηθεί –όπως αναμένεται– και το τέταρτο τρίμηνο του 2017, είναι σαφές ότι η αγορά κατοικίας οδεύει προς τη σταθεροποίησή της, τουλάχιστον με βάση την πορεία των τιμών.

Είναι λοιπόν πιθανό το 2017 να σηματοδοτήσει το ένατο και πιθανώς και το τελευταίο έτος μείωσης των αξιών των κατοικιών, τουλάχιστον σε πανελλαδικό επίπεδο. Ασφαλώς σε επιμέρους περιοχές και κατηγορίες ακινήτων εκτιμάται ότι η πτωτική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί και το 2018. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη διαφανεί το πώς θα επηρεαστεί η αγορά από την επικείμενη έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων, που, σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων και φορείς του κλάδου, δεν αποκλείεται να γεννήσει έναν ακόμη κύκλο καθόδου των αξιών στο σύνολο της κτηματαγοράς, ιδίως αν ο αριθμός των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων είναι μεγάλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή