Το Κονκλάβιο (17/11/17)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μουζάλας και η αυτοβοήθεια

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε πλησιάζει. Στις 12 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ακρόαση των υποψηφίων για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για την ακρίβεια, θα ακροαστεί όσους θα έχουν καταφέρει να περάσουν τη βάσανο και τις εξετάσεις από την Επιτροπή Υπουργών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιανουάριο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σημειώνω ότι το μοντέλο θυμίζει περισσότερο Eurovision, παρά διαδικασία λήψης απόφασης της Ε.Ε. Κι αυτό διότι το Συμβούλιο απαρτίζεται από 47 κράτη-μέλη και στις κρίσεις παίζει ρόλο και ο γεωπολιτικός παράγοντας. Με απλά λόγια, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να βγει μπροστά ένα πρόσωπο αν η κυβέρνησή του δεν κάνει ισχυρό λόμπινγκ που να πιάνει τόπο. Δεν ξέρω πόσο ακριβώς προωθεί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η κυβέρνηση που τον πρότεινε. Αυτό που ξέρω είναι ότι τις προηγούμενες μέρες ο Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στην έδρα του Συμβουλίου, προφανώς εφαρμόζοντας την αρχή της αυτοβοήθειας.

Ανοίγματα στη Ν.Δ.

Την ώρα που το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μουζάλας πετούσε από το Στρασβούργο για την Αθήνα, παράγοντες που έχουν ασχοληθεί με το προσφυγικό περίπου έδιναν εύσημα στη Ν.Δ. Αυτά στη Χίο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσκεψη-αστραπή για την έκτακτη προσυνεδριακή ημερίδα της Ν.Δ. για το προσφυγικό. Στο πάνελ, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου». Είπε ότι, παρά τις διαφωνίες, έχει καλή συνεργασία με τον αρμόδιο τομεάρχη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πιο ξεκάθαρος ήταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Οπως το έθεσε, «εγώ δεν είμαι Ν.Δ., αλλά συμφωνώ με τους τέσσερις άξονες που προτείνει η Ν.Δ. για το προσφυγικό».

Δεν προλαβαίνουν

Η νέα εβδομάδα φέρνει ακόμη μία μητέρα των μαχών για τη Ν.Δ.: τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης προς τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά, που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, τον μεσάζοντα και τη «διακρατική συμφωνία». Για την εμφάνιση στη Βουλή και τον σχετικό συντονισμό πληροφορούμαι ότι χθες έγινε ειδική σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα: μετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σίμος Κεδίκογλου. Το πρόβλημα στη Ν.Δ. είναι ότι δεν προλαβαίνουν. Οπως το έθετε πηγή μου, «κάθε μέρα προκύπτουν όλο και περισσότερα ερωτήματα για την υπόθεση». Κοντός ψαλμός αλληλούια. Η επερώτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Εκτός αν ο Καμμένος δεν εμφανιστεί στη Βουλή.

Τηλεπωλήσεις στοπ

Την απόφασή του να σταματήσει τις τηλεπωλήσεις ανακοίνωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε επ’ αυτού με ένα tweet, σχολιάζοντας ότι μετά την απόφασή του θα πάψουν οι τηλεπωλήσεις να χρησιμοποιούνται ως αφορμή για να του ασκείται κριτική από κυβερνητικά μέσα. Θυμίζω ότι αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που σχολίαζαν την εκπομπή του και συγκεκριμένη εταιρεία. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι τα κυβερνητικά μέσα θα βρουν σίγουρα άλλα να του προσάψουν. Απλώς, ο ίδιος έλεγε σε συνομιλητές του ότι δεν αντέχει άλλο τη σχετική γκρίνια.

Σημεία και τέρατα

Το μεταφέρω με καθυστέρηση, γιατί έχει την αξία του. Παρουσιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του ΕΛΚ το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ είπε κάτι του τύπου «ο Μητσοτάκης που βρίσκεται σε μακρά προεκλογική τροχιά». Υποθέτω ότι το σχόλιο αφορούσε την αμείλικτη πραγματικότητα, που είναι ότι άγνωσται αι βουλαί του Αλέξη Τσίπρα και άρα ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες. Πάντως, η ομιλία του Κυριάκου στους ευρωβουλευτές της Κεντροδεξιάς πληροφορούμαι ότι στάθηκε η ευκαιρία για μια ουσιαστικότερη επαφή του Μητσοτάκη με τον διευθυντή του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάιερ. Θυμίζω ότι πρόκειται για τον Γερμανό «ευρωκράτη» που θεωρείται ο φόβος και ο τρόμος της Κομισιόν. Υποθέτω ότι δεν είναι τυχαίο το ότι του έχουν προσδώσει το προσωνύμιο «το τέρας». Παρών, φυσικά, ήταν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, το δικό μας «τέρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή