Μιχάλης Ν. Κατσίγερας ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

80 χρόνια πριν στην «Κ» 19.11.1937

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: O ΦIΛIΣTΩP

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ:  (Από ταξιδιωτικό του Νίκου Καζαντζάκη στην Πελοπόννησο που δημοσιεύει η «Κ».) «Οι τρεις μέρες τούτες από την Ολυμπία στο ναό του Απόλλωνα στις Βάσσες κι’ από το ναό στην Ανδρίτσαινα, κι’ από την Ανδρίτσαινα στην Καρύταινα και στη Μεγαλόπολη λάμπουν μέσα στη μνήμη μου σαν τρία καταπράσινα πλατάνια. Χάρηκα την πρασινάδα, τα νερά, τα ήμερα λαγγάδια, τη μυρωδιά της θρούμπας, τα πρόσχαρα κυματιστά βουνά – το αιώνιο ελληνικό τοπίο, κομμένο λες στην κλίμακα του ανθρώπου, πλημμυρισμένο φως. Κάθε στιγμή, ενώ μένει το ίδιο, αλλάζει ανάλαφρα, παίζει κυματίζοντας την ομορφιά του, ανανεώνεται, δε σε κουράζει. Εχει βαθειά ενότητα και συνάμα ακατάπαυστη ανανεούμενη ποικιλία. Τάχα ο ίδιος ρυθμός δεν κυβερνά και την αρχαία ελληνική τέχνη, που γεννήθηκε κοιτάζοντας, αγαπώντας, νοώντας το αιώνιο τούτο τοπείο; [...].»
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙΝ: Λονδίνον, 18.- Η Α.Μ. ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Β΄ παρέθεσε πρόγευμα εις την ελληνικήν πρεσβείαν εις το οποίον παρεκάθησαν ο Πρωθυπουργός και η Κα Τσάμπερλαιν, ο υπουργός των Εξωτερικών και η Κα Ηντεν, ο μόνιμος υφυπουργός των Εξωτερικών και η Κα Βάνσιταρ και οι κ.κ. Λεβίδης και Κοτρέσης.
ΣΙΝΟΪΑΠΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Παρίσιοι, 18.– Κατά τηλεγραφήματα του ιαπωνικού Πρακτορείου Ντομέι εκ Τόκιο, αι ιαπωνικαί δυνάμεις, αι δρώσαι περί την Σαγκάην, βαδίζουν κατά του Σου-Τσέου διά τριών οδών προερχόμενοι εκ βορρά και εν των νοτιοανατολικών της πόλεως. [...] Αναγνωριστικά ιαπωνικά αεροπλάνα εξηκρίβωσαν ότι τα κινεζικά στρατεύματα ήρχισαν εγκαταλείποντα το Σου-Τσέου με κατεύθυνσιν προς βορράν. [...] Το μέτωπον της κινεζικής παρατάξεως εκτείνεται από του Σου-Τσέου μέχρι του ποταμού Γιαντσέ.
Dr G. F. MERKEL: Ο καθηγητής κ. Γκ. Φ. Μέρκελ αρχίζει σήμερον ώραν 7.15΄ μ.μ. τας διαλέξεις του εις την γερμανικήν γλώσσαν περί Φάουστ του Γκαίτε Β΄ μέρος εις το αμφιθέατρον του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. […].

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ