Ολοκληρώθηκε η πορεία του μπλοκ με τη σημαία του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η πορεία του μπλοκ με τη σημαία του Πολυτεχνείου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, τα οποία έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Αρχικά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στους γύρω δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε περίπου στις 3 το μεσημέρι από την οδό Πατησίων. 

Ολοκληρώθηκε η πορεία του μπλοκ με τη σημαία του Πολυτεχνείου-1

Εν τω μεταξύ, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Ολοκληρώθηκε η πορεία του μπλοκ με τη σημαία του Πολυτεχνείου-2

Εξάλλου, από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή