Στο Παρίσι θα μεταβεί σήμερα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Αλ-Χαρίρι

Στο Παρίσι θα μεταβεί σήμερα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Αλ-Χαρίρι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στις 4 Νοεμβρίου, αφού πρώτα ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία, θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός μελός του κόμματος του. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Χαρίρι και την οικογένεια του στη Γαλλία, πριν από δύο ημέρες, αφού πρώτα μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο (της Σαουδικής Αραβίας), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι. Το κάλεσμα Μακρόν ήρθε σε μία χρονική συγκυρία έντασης στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τον Λίβανο, με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και Λιβανέζους αξιωματούχους να κατηγορούν τη μοναρχία του Κόλπου για απαγωγή και κράτηση του Χαρίρι, καθώς και για έμμεση κήρυξη πολέμου εναντίον του Λιβάνου. Επιπλέον, η πολιτική αυτή κρίση έχει κλιμακώσει την υπάρχουσα ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δημιουργώντας φόβους για έναν νέο πόλεμο δι' αντιπροσώπων στη περιοχή, με επίκεντρο αυτή τη φορά το Λίβανο. 

Σήμερα το απόγευμα και αύριο θα λάβει χώρα στο Παρίσι συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Χαρίρι και την οικογένεια του, ανακοίνωσε ο Οκάμπ Σακρ, βουλευτής του κόμματος του Λιβανέζου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ορισμένους Γάλλους διπλωμάτες, η κίνηση του Μακρόν να καλέσει τον Χαρίρι στη Γαλλία ενδέχεται να αποτελεί μία προσπάθεια εκ μέρους του να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει διαμορφωθεί τόσο εντός του Λιβάνου όσο και στις σχέσεις Ριάντ-Τεχεράνης. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, έχει κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι κρατά αιχμάλωτο τον Χαρίρι μαζί με την οικογένεια του, και έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί την παραίτηση του, αν δεν του την υποβάλλει ο ίδιος προσωπικά. Επιπλέον, Λιβανέζοι πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας έχουν δηλώσει ότι η υπάρχουσα κρίση δεν πρόκειται να λυθεί, αν ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δεν επιστρέψει στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον Σακρ, μετά την επίσκεψη του στο Παρίσι, ο Χαρίρι θα πραγματοποιήσει μία «μικρή περιοδεία» σε ορισμένες αραβικές χώρες, προτού τελικώς επιστρέψει στον Λίβανο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού στο Παρίσι είναι η ασφαλής επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο.

Στο μεταξύ, ενόψει της επίσκεψης του στο Παρίσι, ο Χαρίρι τοποθετήθηκε ο ίδιος μέσω Twitter αναφορικά με την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι μετέβη στη χώρα για συζητήσεις «σχετικά με το μέλλον της κατάστασης στον Λίβανο και τις σχέσεις του με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή