Στο έλεος της «Ευρυδίκης» και του «Ζήνωνα» η χώρα

Στο έλεος της «Ευρυδίκης» και του «Ζήνωνα» η χώρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, καθώς την καταστροφική «Ευρυδίκη» διαδέχεται τώρα ο εξίσου επικίνδυνος «Ζήνωνας». Εντονη βροχόπτωση αλλά και χαλάζι, το βράδυ της Πέμπτης αλλά και το πρωί της Παρασκευής, σημειώθηκε ακόμα και στην Αθήνα. Το εντονότερο, ωστόσο, πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι βρίσκονταν στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι, όπου ο χείμαρρος παρέσυρε μέχρι και αυτοκίνητα. Κατά συνέπεια, διακόπηκε η κυκλοφορία στις λεωφόρους Πειραιώς, Σαλαμίνας, Δημοκρατίας στο Πέραμα και στη Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι, όπως και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Περάματος-Σαλαμίνας.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Υπόγεια πλημμύρισαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Λιτόχωρο, Νάουσα και Εδεσσα. Λόγω των λιμναζόντων νερών, η κίνηση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στο ύψος του Βαρικού, διεξάγεται πάντοτε από την αριστερή λωρίδα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, ενώ η σύνδεση της Κατερίνης με τα χωριά Βρουντού, Καρίτσα, Αγιο Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσα έχει σταματήσει.

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη ζημιά, γιατί απλώς δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουμε τα χωράφια μας», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Θοδωρής, αγρότης στο Βρουντού Πιερίας. «Ο δήμος μάς μοίρασε εμφιαλωμένα νερά, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης δεν έχουμε τρεχούμενο νερό», περιγράφει ο ίδιος την ιδιότυπη καθημερινότητα στο χωριό, που απέχει 16 χλμ. από την Κατερίνη. «Για τις υπόλοιπες χρήσεις αξιοποιούμε το βρόχινο νερό». Χωρίς ηλεκτρικό για πάνω από ένα 24ωρο έμεινε το χωριό των 2.300 κατοίκων. «Η διακοπή έγινε τη χειρότερη στιγμή», διευκρινίζει, «εμείς είχαμε στα υπόγειά μας υποβρύχιες αντλίες, οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν και πλημμύρισαν πολλές αποθήκες, γιατί με τον φακό και τον κουβά δεν γίνεται δουλειά».

Κοιτάζοντας από το μπαλκόνι του ο κ. Θοδωρής βλέπει πολλές «λίμνες» και μια μεγάλη – τον κάμπο, όπου οι αγρότες των επτά όμορων χωριών καλλιεργούν. «Εμείς βρισκόμαστε 120 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, οπότε δεν κινδυνεύουμε από πλημμύρες αλλά από χειμάρρους, που ήδη με την ορμή τους έχουν δημιουργήσει μεγάλες τρύπες στο έδαφος, ακόμα και δύο μέτρων». Οι περισσότεροι όταν άκουσαν τον κατακλυσμό έσπευσαν με τα γεωργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν αναχώματα, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. «Οσοι κτηνοτρόφοι έχουν τα ζώα τους μακριά από το σπίτι, δεν άντεξαν να τα αφήσουν και πήγαν να ελέγξουν», υπογραμμίζει, «μερικούς τους απεγκλώβισαν με βάρκες». Οσο για τις καλλιέργειες, «έχουμε κυρίως ακτινίδια, αμπέλια, καπνά και σιτηρά». Ορισμένοι δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν το σύνολο της συγκομιδής τους, οπότε την έχασαν. «Θα έχουμε μακροπρόθεσμες συνέπειες, τα δένδρα έγιναν παθητικά και τα χώματα επιρρεπή σε βακτήρια», καταλήγει, «επιπλέον πρέπει να μεριμνήσουμε για επιχωματώσεις, ώστε να καλλιεργήσουμε εκ νέου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή