Επιστρέφουν στα Βαλκάνια οι ελληνικοί όμιλοι κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων

Επιστρέφουν στα Βαλκάνια οι ελληνικοί όμιλοι κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργότερη εμπλοκή τους στις αγορές ακινήτων των Βαλκανίων έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή (άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο) οι ελληνικοί όμιλοι που είχαν αποκτήσει σημαντικά οικόπεδα προς ανάπτυξη τα χρόνια που προηγήθηκαν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, REDS και Lamda Development αποτελούν τους τρεις εγχώριους ομίλους κατασκευών και ανάπτυξης ακινήτων που είχαν αποκτήσει σημαντικές εκτάσεις σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία ήδη από τις αρχές και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, σχεδιάζοντας την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών υπεραξιών που συγκέντρωναν οι συγκεκριμένες αγορές, ιδίως ενόψει της εισόδου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνέχεια κι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές εταιρείες υποχρεώθηκαν σε σταδιακή «υποχώρηση», δεδομένου άλλωστε ότι και οι συγκεκριμένες αγορές δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με σημαντική πτώση τιμών, μείωση της ζήτησης (τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα) και κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σήμερα, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις βαλκανικές αγορές βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να εξετάζουν την πιθανή επανενεργοποίησή τους, είτε μέσω της ανάπτυξης των υφιστάμενων οικοπέδων τους είτε μέσω της πώλησής τους σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η πλειονότητα εξ αυτών βρίσκονται σε ιδιαίτερα εμπορικά σημεία και συγκεντρώνουν σημαντικές υπεραξίες.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η μοναδική εταιρεία που προχώρησε κάποια επένδυση ήταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός πύργου γραφείων 20 ορόφων και έξι υπογείων, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ. Ο λόγος για το City Tower, το μοναδικό σύγχρονο κτίριο γραφείων στο ιστορικό κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία, το οποίο μάλιστα είναι πλέον μισθωμένο σε ποσοστό 99%. Το κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα μέσα του 2015 και έως τις αρχές του 2018 θα είναι πλήρως λειτουργικό, καθώς θα έχουν εγκατασταθεί πλέον και όλοι οι μισθωτές, που πρόκειται κυρίως για εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής, οι οποίες μάλιστα έχουν δεσμευτεί με συμβόλαια διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών. Η καναδική εταιρεία Telus αποτελεί τον σημαντικότερο μισθωτή του ακινήτου, έχοντας δεσμεύσει μεγάλο ποσοστό των γραφειακών χώρων. Στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η πώληση του κτιρίου ως επενδυτικό ακίνητο εισοδήματος και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αξία της επένδυσης αποτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά κατοικίας της Ρουμανίας, και συγκεκριμένα εκείνης του Βουκουρεστίου, εκτιμάται ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί το προσεχές διάστημα ο όμιλος της REDS. Πριν από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η εισηγμένη σχεδίαζε την ανάπτυξη ενός οικιστικού συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών με την επωνυμία Naiades Residences, όπως και ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα, αλλά και διαμερίσματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της REDS, το Naiades Residences, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 10.200 τ.μ., άρχισε να κατασκευάζεται το 2008. Ωστόσο, το 2010, εν μέσω της κρίσης και της κατάρρευσης των αξιών στην αγορά κατοικίας της Ρουμανίας, οι εργασίες σταμάτησαν. Συνολικά προβλεπόταν η κατασκευή 78 διαμερισμάτων επιφάνειας από 65 έως 175 τ.μ.

Αντίστοιχα, το Splaiul Unirii βρίσκεται στην ομώνυμη ανερχόμενη γειτονιά του κέντρου του Βουκουρεστίου. Το οικόπεδο των 8,5 στρεμμάτων απέκτησε χρήσεις γης το 2010, με προβλεπόμενη συνολική επιφάνεια κτιρίων 32.000 τ.μ. Συνιστά επένδυση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται με απόφαση της εταιρείας. Για αμφότερα τα έργα στη Ρουμανία, η REDS παρακολουθεί τη σταδιακή ανάκαμψη των αξιών των ακινήτων στο Βουκουρέστι τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την επανεκκίνησή τους.

H Lamda Development απέκτησε ακίνητο 43.000 τ.μ. στο Βελιγράδι

Από τα σημαντικότερα ακίνητα προς ανάπτυξη είναι εκείνο των 43.000 τ.μ. που έχει αποκτήσει η Lamda Development στο κέντρο του Βελιγραδίου (πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΚΟ). Το πρώην εργοστάσιο θα ανακατασκευαστεί για να φιλοξενήσει πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ στο σχέδιο ανάπλασης που έχει εκπονήσει η εισηγμένη προβλέπονται επίσης κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι σε μια συνολική ανάπτυξη άνω των 100.000 τ.μ. Η εταιρεία διαθέτει επίσης έκταση 3,4 εκατ. τ.μ. στα περίχωρα του Βελιγραδίου, που αποτελεί μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Lamda Development στα Βαλκάνια. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, που απέχει 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου, διαθέτει μερίδιο 45% και ο όμιλος της Eurobank. Η έκταση έχει ξεκινήσει να πολεοδομείται, προκειμένου να αποκτήσει όρους δόμησης και να ωριμάσει επενδυτικά. Η εταιρεία διαθέτει επίσης προς ανάπτυξη ακίνητα στο Βουκουρέστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή