Η στήριξη στη βιομηχανία στηρίζει την πλήρη απασχόληση, τονίζει ο ΣΕΒ

Η στήριξη στη βιομηχανία στηρίζει την πλήρη απασχόληση, τονίζει ο ΣΕΒ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τη στήριξη της βιομηχανίας και γενικότερα των προηγμένων τεχνολογικά κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που προσφέρουν δουλειές κατά κανόνα πλήρους απασχόλησης και υψηλότερων αμοιβών, η ζήτηση για ευέλικτη απασχόληση θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται, ανεξαρτήτως θεσμικών αλλαγών στα εργασιακά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολίτες που αναγκάζονται σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης παρότι επιθυμούν πλήρη εργασία, φαινόμενο που δεν είναι άλλωστε αμιγώς ελληνικό, καθώς χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις προηγμένες χώρες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος, πολλοί Ελληνες σήμερα δουλεύουν είτε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης (6,8%) είτε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (11,2%), επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά με πλήρες ωράριο ή σε μόνιμη βάση. Ταυτόχρονα, όσοι εργάζονται, δουλεύουν κατά μέσον όρο 42,3 ώρες εβδομαδιαίως, ή περίπου 1 ώρα λιγότερο από την εποχή πριν από την κρίση, καθώς η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση έχει μειώσει τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, ενώ μόλις το 30% των εργαζομένων που δουλεύει με μερική απασχόληση το κάνει εθελοντικά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «28», όπου η μη εθελοντική μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου αφορούν το 5,3% και το 14,2% των εργαζομένων, ενώ ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 37,1 ώρες εβδομαδιαίως ή μία ώρα λιγότερο, όπως και στην Ελλάδα, από την περίοδο πριν από την κρίση. Τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αν και εντάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, δεν οφείλονται σε αυτήν.

Αναλυτικά, η μη εθελοντική μερική απασχόληση συσχετίζεται πολύ στενά με την ανεργία, ωστόσο, την περίοδο 2013-2016 που η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, το μερίδιο της μη εθελοντικής μερικής απασχόλησης στη συνολική απασχόληση είναι κατά 163% υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν την περίοδο 2005-2008.

Ως κρίσιμο αξιολογεί ο ΣΕΒ το γεγονός ότι η ύφεση έχει οδηγήσει χιλιάδες ανέργους σε απώλεια δεξιοτήτων (το 35% είναι εκτός εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια), ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, την αβεβαιότητα που αυτή συνεπάγεται αλλά και την τεράστια αύξηση του τουρισμού και συναφών εμπορικών δραστηριοτήτων, που είναι κλάδοι έντασης ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ολα αυτά ενισχύουν τη ζήτηση για δουλειές μερικής απασχόλησης και εν γένει ευέλικτων μορφών εργασίας.

Και βέβαια, επισημαίνει ο ΣΕΒ, η τεράστια αύξηση του μη μισθολογικού κόστους τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την πτώση του κύκλου εργασιών έχει οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερη ζήτηση αυτοαπασχολουμένων, οικονομικά εξαρτημένων, όπως είναι για παράδειγμα όσοι παρέχουν υπηρεσίες με μπλοκάκι σε από έναν ή δύο εργοδότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή