Διεθνής Ενωση Παραγώγων: H Βενεζουέλα πτώχευσε

Διεθνής Ενωση Παραγώγων: H Βενεζουέλα πτώχευσε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, τα ξημερώματα της Πέμπτης η Διεθνής Ενωση Παραγώγων (ISDA) κήρυξε επίσημα τη χώρα σε πτώχευση λόγω αδυναμίας της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA να εξυπηρετήσει εγκαίρως το χρέος της. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η επιτροπή της ISDA, που απαρτίζεται από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, απεφάνθη ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ομολόγων συνιστούν πιστωτικό γεγονός, ενεργοποιώντας τη διαδικασία αποζημίωσης όσων κατέχουν ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS). Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η στάση των επενδυτών που τόνισαν ότι δεν ανέμεναν κάποια υπερβολική αντίδραση των αγορών μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ISDA. Αυτό συμβαίνει διότι εκτιμούν πως η Βενεζουέλα καταβάλλει προσπάθειες για να εξυπηρετήσει το χρέος της και ως εκ τούτου οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης έχουν δείξει ανοχή όλες αυτές τις μέρες όσον αφορά την καθυστέρηση καταβολής δόσεων.

Επίσης επισήμανε ότι η αξία των CDS δεν υπερβαίνει την καθαρή αξία του συνόλου των ομολόγων. Τα 15 μέλη της ISDA τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας και η χρεοκοπία της έγιναν με απόλυτο σεβασμό στη Βενεζουέλα και στην πετρελαϊκή PDVSA. Στην επιτροπή της ISDA μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών Bank of America, Barclays Bank, Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs. Σε δηλώσεις του στο Reuters, o Ρέι Ζουκάρο, επικεφαλής επενδυτής της RVX Asset Management, επισήμανε ότι όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπληρώσει το χρέος της και οι ομολογιούχοι λαμβάνουν πίσω τα οφειλόμενα, οι επενδυτές δεν έχουν καμία πρόθεση να ενεργήσουν με επιθετικό τρόπο κατά της χώρας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων της Βενεζουέλας έχουν πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λόγω των διαπραγμάτευσεων του κ. Μαδούρο με τους πιστωτές, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν καρποφόρες. Λίγο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε προηγηθεί η κήρυξη της Βενεζουέλας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους δύο οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch, διότι δεν κατόρθωσε να εξυπηρετήσει τόκους 200 εκατ. δολ. για ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2024. Αντίθετα, ο κ. Μαδούρο τονίζει ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταβολής του εν λόγω ποσού, ενώ η πετρελαϊκή PDVSA που ανήκει στο κράτος, διευκρίνισε ότι πραγματοποίησε την αποπληρωμή τόκων για ομόλογο που λήγει το 2027. Επίσης, όπως επισημαίνει το Reuters, η PDVSA έχει ήδη διευθετήσει την πληρωμή κεφαλαίων σε ομόλογα που λήγουν το 2017 και το 2020. Ωστόσο, ο εφιάλτης της χρεοκοπίας αναβιώνει, κάτι που θα δυσχεράνει το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού. Τα τρία τέταρτα υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτη ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή